Spring naar de content
bron: ANP/EPA/Libya Red Cresent/Al Zawiya

Europa is onvoorstelbaar laag gezonken

“Tsja, het is natuurlijk verschrikkelijk. Maar ook wel te begrijpen.” Dat is de teneur van de reacties, als ze er al kwamen, op het bericht dat Italië in het geheim voor miljoenen een deal sloot met Libische mensensmokkelaars om te zorgen dat er geen mensen meer de oversteek proberen te wagen om in Europa asiel aan te vragen. “Misschien dat ze dan nu thuisblijven. Genoeg is genoeg”.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Meredith Greer
Vluchtelingen
Beeld:

De Libische mensensmokkelaars, die nu door de Italiaanse overheid gesponsord worden, noemen zichzelf ‘Brigade 48’. Ze staan erom bekend, net als zoveel van hun smokkelcollega’s, mensen op grote schaal te verkrachten, te vermoorden, te martelen en op te sluiten of te verkopen op slavenmarkten. Van die martelingen maken ze filmpjes voor op Facebook, zodat hun familie losgeld zal betalen. Moet je voorstellen wat er met zo’n organisatie gebeurt, als je ze vijf miljoen aan overheidsgeld als startkapitaal geeft.

Afgestompt

We zijn afgestompt. Koppen met de woorden [x hoeveelheid] vluchtelingen [afgrijselijke, inhumane afloop] zorgen nergens meer voor ophef. We zijn het gewend geraakt om weg te kijken van de duizenden mensen die in de buurt van ons favoriete vakantieadres in de zee verdrinken. Als Tripoli, of Lesbos al ver van ons bed was, dan is wat er gebeurt aan de kust van Libië natuurlijk helemaal niet ons probleem. Dan hebben we het eufemistisch over ‘opvang in de regio’ en kunnen we het bij onszelf thuis gezellig houden.

Dit is de weg die we in zijn gezet met de Turkijedeal en die kennelijk naar meer smaakt: het outsourcen van humanitaire rampen. Waarom zou je zelf vluchtelingen asiel verlenen, als je er een ander land voor kunt betalen? Aangezien we al een dictator die lak heeft aan mensenrechten kunnen vertrouwen met de opvang van vluchtelingen, waarom dan niet overheidsgeld in een potje stoppen en doorsluizen aan martelaars, moordenaars slavenhandelaars en verkrachters?

Buiten het feit om dat moreel verwerpelijk en misselijkmakend understatements zijn als het gaat om financiële ondersteuning van martelende slavendrijvers omdat je je welvaart niet wil delen, is het ook nog eens ongelofelijk dom.

Vluchtelingen
Beeld:

Gevaarlijke fictie

Als er een instabiele regio in de wereld is, dan is het Libië wel. Politieke problemen zijn vervlochten met criminaliteit en extremisme. Gewapende milities maken de dienst uit en er zijn maar liefst drie verschillende regeringen. Doen alsof het hier gaat om normale instanties waar je zaken mee kunt doen is een gevaarlijke fictie.

In deze regio ga je miljoenen uitdelen aan een extreem gevaarlijke criminele organisatie. Als we bang waren voor de lange arm van Erdogan die ons in de houdgreep zou houden, verwachten we dan van mensensmokkelaars dat ze zich netjes aan de afspraken gaan houden?

Op de lange termijn is Italië, door het financieel ondersteunen van een gevaarlijke groep criminelen, bezig met het wrijven in een hele giftige vlek. Op korte termijn zijn er misschien minder mensen die aankloppen voor asiel, op de lange termijn krijg je nog meer mensen die op de vlucht slaan omdat hun land onleefbaar is geworden.

Vluchtelingen
Reddingsvesten in de Hofvijver. Met deze actie wil Oxfam Novib aandacht vragen voor het vluchtelingenprobleem. Beeld:

7.000 verblijfsvergunningen

Hoe heeft dit zo ver kunnen komen? Hoe kan het dat een van de meest welvarende continenten ter wereld zoveel politieke onwil toont om tot een constructieve, realistische oplossing te komen voor de vluchtelingencrisis? Alleen al dit jaar hebben 97,500 mensen de oversteek gemaakt naar Italië. Het is logisch dat een land in zijn eentje deze hoeveelheid mensen niet kan verwerken.

Maar over heel Europa verdeeld, waar nu in totaal zo’n 743,1 miljoen mensen wonen is dit een druppel op een gloeiende plaat. In 2016 zou het voor Nederland om 7.000 verblijfsvergunningen voor vluchtelingen zijn gegaan. Als we eens wat minder hysterisch zouden doen kunnen we dit met zijn allen makkelijk aan.

In plaats daarvan komen lidstaten van de EU hun eigen beloftes niet na en laten ze Italië zitten, die vervolgens ervoor kiest om in het diepste geheim alle principes overboord te gooien. En nu het vieze geheimpje naar buiten is gekomen, heb ik nog geen geschokte veroordelingen van regeringsleiders kunnen vinden.

Reacties op dit bericht in Nederland? “Goed zo Italië. Eigen volk eerst.”

We willen geen vluchtelingen opnemen, omdat ze ‘onze normen en waarden’ niet kennen en een bedreiging zijn voor onze westerse, superieure maatschappij. Als we dit een hele normale oplossing vinden, wat voor normen of waarden proberen we dan in hemelsnaam nog te verdedigen?

Er mogen dan minder mensen in de Middellandse Zee zijn verdronken, Europa is onvoorstelbaar laag gezonken.