Spring naar de content
bron: ANP/Robin Utrecht

De kiezer stond in de discussie over het eigen risico op het verkeerde been

De kiezer die op 15 maart zijn of haar stem baseerde op de partijpunten rond het eigen risico komt nu bedrogen uit. De vette worst die bij veel partijen de ‘verlaging van het eigen risico’ heette, lijkt verorberd te zijn in de Stadhouderskamer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

De kosten voor Nederlanders in de zorg gaan de komende jaren stijgen. Volgens anonieme bronnen binnen meerdere coalitiepartijen van het Algemeen Dagblad gaat het verplichte eigen risico in de zorg in 2018 al de 400 euro aantikken. Dat neigt naar kiezersbedrog.

Tijdens de verkiezingsperiode is het eigen risico namelijk een veelbesproken thema. Veel Nederlanders hebben immers moeite met de financiering van hun zorg, en een jaar geleden staat een meerderheid van de Tweede Kamer achter een verlaging van het eigen risico.  Alleen de VVD en D66 willen in augustus 2016 vasthouden aan het huidige niveau.

Lager

Die lijn zet zich door in de partijprogramma’s voor de Tweede Kamerverkiezingen. Een meerderheid van de partijen pleiten voor een verlaging van het eigen risico. Anderen (de SP) pleiten met een nationaal zorgfonds voor een ander systeem. “Zorg is en blijft duur, maar het eigen risico kan wel een stuk lager!” staat er in het verkiezingsprogramma van het CDA. Het uitroepteken zegt alles. Verder pleit de partij van Buma in het programma voor een verlaging van het eigen risico met 105 euro.

Zijn broeders van de ChristenUnie zeggen te staan voor een verlaging van 100 euro. Mensen mijden, volgens de partij, zorg en ‘chronisch zieken en gehandicapten hebben ieder jaar weer hogere zorgkosten’. Volgens de bronnen van het AD zijn de partijen van Buma en Segers fel tegen een verhoging van het eigen risico.

Onderhandelslag

Toch verliezen ze de onderhandelslag van Pechtold en Rutte. Volgens D66 draagt het risico bij aan het ‘bewustzijn van de zorgkosten’. Al rept de partij in haar programma over een inkomensafhankelijk systeem, waarbij de zorg ‘betaalbaar en toegankelijk is voor iedereen in Nederland’. Volgens Pechtold is een extraatje van 500 euro voor werkenden beter dan het afschaffen van het risico of het verlagen van de zorgpremies. Al rept hij ook niet over een verhoging ervan.

Toch zit Nederland in 2018 met een allesbehalve inkomensafhankelijk risico van 400 euro. Nu de onderhandeling plaatsvinden kost een verlaging namelijk te veel geld. Zelfs het eigen risico op het huidige niveau houden, is een onmogelijke opgave. Volgens berekeningen van het CPB moest er iets gebeuren. Als het nieuwe kabinet niets zou doen, zou het eigen risico in 2021 al 100 euro hoger liggen.

De tekst gaat hieronder verder.

Nu beweren de formerende partijen dat ze de stijging kunnen ‘dempen’ door onderhandelingen met de zorgwereld over kostenbesparingen. Meer zit er niet in, dus krijgt de kiezer niets van de tweeënhalve partij die iets aan de verhoging van de Nederlandse zorgkosten wilden doen. Maar dat zal — ondanks een kamermeerderheid amper een jaar geleden — wel het Nederlandse poldermodel wel zijn.

Onderwerpen