Spring naar de content
bron: ANP/EPA/Andrew Gombert

Haar memoires moeten het zinkende Clintonschip redden

De spraakmakende derde memoires van Hillary Clinton zijn nog niet verschenen, maar het boek doet nu al flink wat stof opwaaien. Het lijvige betoog bevat Clintons reflectie op de verloren presidentsverkiezingen. Ze gaat in het offensief en meer nog dan president Trump moet Bernie Sanders het ontgelden. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico Hofstra
Hillary Clinton
Beeld:

Soms geeft ze toe, soms schuift ze de schuld af op haar tegenstanders, concluderen CNN-redacteuren Dan Merica en Kevin Liptak. Het duo mocht een exemplaar van Clintons What Happened inkijken. In een analyse schrijven ze dat het opvallend is dat Clinton toegeeft haar tegenstander te hebben onderschat.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Toch springt haar beschuldigende houding meer in het oog. Onder anderen voormalige vicepresident Joe Biden, voormalig FBI-baas James Comey en senator en tegenstander Bernie Sanders moeten het ontgelden.

Naast haar analyse van de verloren campagne geeft Clinton in het boek details weg over haar privéleven, met onder andere haar welbekende positieve riedeltjes over dochter Chelsea, echtgenoot Bill en haar moeder. “Ik kijk terug op mijn eigen tekortkomingen en de fouten die we maakten,” schrijft ze. “Ik neem de verantwoordelijkheid voor alles. Je kunt de schuld afschuiven op data, de boodschap of wat dan ook, maar ik was de kandidaat. Het was mijn campagne. Het waren mijn beslissingen.”

Misleidend 

Chicago Tribune-verslaggever John Kass vindt dat Clinton in het boek wel degelijk de schuld afschuift op anderen, maar vooral haar promotie van het boek schiet hem in het verkeerde keelgat. “Clinton kreeg meer stemmen dan president Donald Trump tijdens de verkiezingen, maar verloor het kiescollege. Clinton-fans kunnen nu ongeveer 2.400 dollar uitgeven aan tickets voor haar foto- en signeersessies.”

Hillary ClintonClinton pakt inderdaad na verschijning van de memoires haar koffers voor een boektour door Canada. Ze zal haar peperdure lezingen houden in vijftien steden, waaronder Montreal, Toronto en Vancouver. “Wat u zal zien is haar verhaal – live,” meldt een aankondiging van een boekpresentatie van Clinton in Vancouver.

Wat kost het bijwonen van een praatje van Clinton? Een normaal ticket kost 89 dollar en een VIP-ticket (voor twee personen) kost 229 dollar. Wie haar wil ontmoeten, met haar op de foto wil en zijn boek wil laten signeren moet ruim drieduizend dollar neertellen. “Hillary Clinton staat op het punt haar gemaakte verkiezingskosten terug te verdienen,” kopte The New York Post toepasselijk.

Diep gezonken

Presentator Jimmy Kimmel nam het nog te verschijnen boek deze week op hak in zijn talkshow Jimmy Kimmel Live!. “Ik dacht bij mezelf deze ochtend: ik zou zo graag die magische verkiezingen van 2016 willen herbeleven. Het is zoiets als het lezen van een boek over hoe de Titanic zonk, terwijl je op de bodem van de oceaan zit.” Hij eindigt zijn betoog met een zelfgemaakte boektrailer, waarin hij verwijst naar het meest verrassende element van het boek: de aanval op Bernie Sanders.

De tekst gaat hieronder verder. 

Volgens Clinton heeft Sanders haar tijdens de campagne ‘blijvende schade’ toegebracht. Sanders zou haar campagne-ideeën hebben gekopieerd en deze vervolgens hebben uitvergroot, om zichzelf aantrekkelijker te maken voor liberale kiezers.

“We zouden bijvoorbeeld een breed infrastructureel investeringsplan of een ambitieus nieuw leerprogramma voor jongeren kunnen beloven, en Bernie zou dan simpelweg hetzelfde beloven, maar dan groter,” schrijft Clinton in haar boek. Sanders is niet onder de indruk van de beschuldigingen, vertelt hij aan de politieke website The Hill: “Mijn reactie is dat het op dit moment gepast is om vooruit te kijken, en niet achteruit.”

What Happened verschijnt op 12 september bij de Amerikaanse uitgeverij Simon en Schuster.