Spring naar de content
bron: Keuringsdienst van Waarde/KRO NCRV

Terugkijken: Keuringsdienst ontdekt sardinewisseltruc

De sardines: het is geen ingrediënt dat dagelijks de weg naar ons bord weet te vinden, maar Spanjaarden en andere Zuid-Europeanen zweren bij de kleine visjes. In de eerste uitzending van het nieuwe seizoen doet de Keuringsdienst van Waarde een vreemde ontdekking over deze vis.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Maak namelijk kennis met de Engraulis Ringens, een visje dat ingeblikt door kan gaan voor zowel sardine als ansjovis. Hoe zit dat? Marijn Frank vaart in de uitzending met een Zeeuwse visserskotter mee om sardines te vangen en duidelijkheid te verschaffen, maar keert met meer vragen dan antwoorden terug. Naast sardines zit er ook haring, sprot en ansjovis in het net, én in de blikjes.

De tekst gaat hieronder verder.

Sardines
Beeld:

Europese regels

Spaanse vissers en blikfabrikanten gebruiken daarentegen vaak de Sardina Pilchardus voor hun blikjes. Verder mogen er in de EU wonderwel ook andere visjes als sardines worden verkocht. Volgens Europese regelgeving mogen er namelijk tien verschillende soorten van de orde van haringachtigen worden aangemerkt.

Een lijst die volgens visbioloog Arthur Oosterbaan vrij willekeurig lijkt samengesteld, zegt hij in de uitzending. “Dit heeft niets met biologie te maken. Dit is geen biologisch verantwoord is. Er staan vissen op die niet tot dezelfde familie behoren.” Haring en sardine behoren ook tot dezelfde familie, de haringen (Clupeidae). De ansjovis echter niet.

Laat de eerdergenoemde Engraulis Ringens – die vaak in onze blikjes eindigt – net een soort ansjovis zijn, want de sardine is eigenlijk te groot voor ons bord. Het valt amper meer te begrijpen. Onze tip: controleer de volgende keer als u sardineblikjes koopt welke vis u in huis haalt.

De hele uitzending is hier te bekijken.