Spring naar de content
bron: Maaike Posthuma

Typhoon wil met kledinglijn jonge mannen een hart onder de riem steken

Rapper en zanger Typhoon lanceerde afgelopen week zijn eerste kledingcollectie in samenwerking met WE Fashion. Deze collectie is er niet zomaar één: er schuilt een goed uitgedachte filosofie achter, gericht op de jonge, ambitieuze maar zoekende man.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Maaike Posthuma

Typhoon — in het dagelijkse leven Glenn de Randamie geheten — staat bekend om z’n filosofische songteksten en wil via kleding zijn visie naar voren brengen. Hij wil jonge mannen meer zelfvertrouwen geven en aansporen om eigen geluid te laten horen. HP/De Tijd sprak met Typhoon over zijn kleding, muziek en zoektocht naar identiteit.

typhoon
Beeld:

Je huidige outfit: is dit pak onderdeel van de nieuwe collectie? 
“Ja, wat ik nu aan heb is de on-stage-look. We hebben drie stijlen ontworpen, de on-stage, off-stage en party-look. Ter inspiratie van deze lijn heb ik een manifest geschreven. Hierin draait het vooral om de leus You Got This. Dit is vooral bedoeld als zelfaffirmatie voor jonge, ambitieuze mannen, die niet altijd weten wat hun plek is in deze wereld. Tegen hen wil ik graag zeggen: suit up en ga ervoor, man. You got this!”

In hoeverre heeft de leus You Got This weerspiegeling gehad op jouw persoon en carrière?
“Enorm. Ik ben als artiest echt een verhalenverteller. Daarnaast ben ik jong begonnen, en door de successen die ik al heb mogen ervaren, wil ik die inspiratie voor de successen doorgeven. Ik wil dat we allemaal groeien, en ik ben zelf ook de hele tijd zoekende naar die identiteit. Zelfs de politiek heeft het erover: waar staan we in deze wereld? Dit geldt vooral voor mannen. Vrouwen zijn decennia lang al bezig met hun positie verwerven, en mannen hebben hun rol iets meer voor lief genomen.”

typhoon
Beeld:

Die hebben het makkelijk gehad?
“Precies. Nu staan we — naar mijn ervaring — op een punt dat wij dat zelfonderzoek weer moeten doen. Wij moeten onszelf gaan afvragen: waar sta ik en wat is mijn plek? Moet ik die alpha male of juist de metroman zijn? Waarom kan ik niet gewoon mezelf zijn? Daar is deze collectie voor. Je hebt ambitie en wilt niet uit de toon vallen, maar wel een eigen persoonlijkheid hebben en je stempel drukken op wat je doet. Kleding ondersteunt alleen maar, uiteindelijk moet het jou een lift geven.”

We zijn, als man, allemaal een beetje fluïde geworden, we weten niet precies wat we willen. Dit zou ons meer zelfverzekerd moeten maken.
“Juist. Kleren maken niet de man, dat doet de man zelf. Het is eigenlijk net als dat je voor een meeting bepaalde nummers draait waardoor je het gevoel krijgt: I got this.

typhoon
Beeld:

Wat draai je op zulke momenten?
“Dat verschilt heel erg. Of keiharde hip-hop, zoals I Shot Ya van LL Cool J The Remix, of Want It All van CALEBORATE, of juist Surinaamse muziek om in een goede flow te komen. Dat gevoel wil ik met de kleding ook geven, want kleding is minstens zo belangrijk. Als ik een slechte dag heb en ik wil daar vanaf, dan doe ik een overhemd aan in plaats van die hoody en zeg ik: kom op, Glenn! Het gaat erom hoe je jezelf voelt, en die kleding kan je ondersteunen of uit een negatieve vibe trekken. De boodschap You Got This staat daar echt voor.”

Heb je altijd al een kledinglijn willen maken?
“Ja, zeker. Maar kijk, een rapper die een kledinglijn lanceert, daar zijn er wel meerdere van, haha.”

Maar waarschijnlijk niet met deze filosofie erachter.
“Dat denk ik ook. Het verhaal is voor mij altijd het belangrijkste. Toen ik hieraan begon, dacht ik: dit jaar wordt mijn inspiratiejaar. Ik ben veel op reis geweest naar Zuidoost-Azië, Afrika, de VS. Dan is een verhaal vertellen en mensen empoweren op hun eigen manier echt heel belangrijk.”

typhoon
Beeld:

De afgelopen tijd zijn de discussies steeds verhitter geworden, wat betreft allerlei soorten gelijkheid, zoals gender, sekse, huidskleur. In hoeverre trek jij je dat aan?
“Ik ben er wel echt mee bezig. Op mijn album Lobi Da Basi staat het nummer Sta Me Toe. Daarin ben ik enorm bezig met gender equality en de rol die mannen daarbij hebben. Soms lijkt het alsof vrouwen nu het heft in handen hebben, want zíj weten waar ze naartoe willen, zij gaan een richting op.”

Mannen worden daardoor gedwongen om te bedenken waar zij staan.
“Precies, en we hebben elkaar echt nodig. De vrouwelijke energie en de mannelijke energie heeft elkaar nodig. Of je nu op hetzelfde of het andere geslacht valt, we hebben elkaar allemaal nodig. Ik hoef mezelf niet te definiëren als feminist, ik ben voor gelijkheid.”

Feminist zijn is ook weer een hokje.
“Dat is ook een hokje, ja. Maar qua gelijkheid is er nog wel heel veel werk te verrichten. Als je naar de arbeidsmarkt kijkt, dan krijgen vrouwen nog steeds minder betaald voor hetzelfde werk. Ik denk dat we dat een vraagstuk moeten maken voor iedereen, dus niet alleen voor vrouwen. Ook mannen moeten naar zichzelf gaan kijken en zich afvragen: wat is mijn rol hierin?”

typhoon
Beeld:

Wat is de kern van je manifest?
Het begint met de vraag die mannen vaak aan zichzelf stellen: am I qualified enough? Daarop wil ik zeggen: the answer is yes! Laatst vroeg iemand mij: wat is jouw grootste angst? Ik antwoordde: om niet genoeg te zijn, om niet genoeg te doen. Dat is een angst die inherent is aan het mens-zijn. Ik denk dat het tijd is om de ruimte te voelen als jonge man in een nieuwe wereld, om van die kwetsbaarheid kracht te maken. Ik denk dat we nog zoveel meer van elkaar kunnen leren, en daarbij is kleding essentieel.”

Je wilt eigenlijk een eigen beweging opzetten?
“Haha, ja, het is een onderdeel ervan. Ik pretendeer niet dat je alles kan als je dit pak aandoet. Het gaat om het gevoel dat je ervan krijgt, waarin je gesterkt wordt. Een push-up suit!”

De collectie van Typhoon is vanaf zaterdag 9 september verkrijgbaar bij geselecteerde WE stores in Nederland en België.