Spring naar de content
bron: ANP/AFP Foto/Getty Images/Drew Angerer

What Happened? Amazon verwijdert honderden boekrecensies over Clinton

Het zat Hillary Clinton het afgelopen jaar niet mee. Tegen alle verwachtingen in werd ze verslagen door Donald Trump, die de nieuwe president van de Verenigde Staten van Amerika werd. Over haar nederlaag publiceerde ze het boek What Happened?. Na publicatie besloot boekensite Amazon om 900 van de ongeveer 1.600 recensies over het boek te verwijderen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts
Hillary Clinton
Beeld:

De titel en de strekking van het boek mogen even terzijde geschoven worden. Uit de Amazon-recensies op haar boek blijkt dat heel wat mensen heel goed weten wat er gebeurde en vooral waarom Hillary zo’n moeilijk te verkroppen nederlaag leed. Een storm van negatieve commentaren viel haar ten deel, en slechts een heel klein deel daarvan kon toegeschreven worden aan mensen die het boek op Amazon daadwerkelijk aangeschaft hadden.

Vernietigende commentaren

De vernietigende commentaren lijken dus grotendeels politiek van aard, en niet gebaseerd op de inhoud van het boek. Dus besloot Amazon om zo’n 900 reviews van What Happened? te verwijderen. Volgens de boekenwebsite is het onwaarschijnlijk dat deze commentaren geschreven zijn door mensen die daadwerkelijk het boek gelezen hebben.

Deze bewering wordt gestaafd door het cijfer dat gemiddeld aan het boek gegeven werd. Het gemiddelde cijfer dat gegeven werd door onbevestigde recensenten was dan ook beduidend lager dan die van de reviews die wel bevestigd konden worden: 2.3 sterren tegenover 4.9 sterren.

Verdedigbaar besluit

Voor Amazon reden om het leeuwendeel van de 1-ster commentaren te verwijderen, een move die vanuit bovenstaande optiek alleszins verdedigbaar is. Al is die natuurlijk koren op de molen voor de tegenstanders van Clinton. Die betichten de voormalige democratische presidentskandidaat ervan al tijden van het verdonkeremanen van allerlei bewijsmateriaal (e-mails, iemand?).

Aldus het antwoord op de vraag What happened met de vernietigende reviews op het boek van Clinton. Om nu nog eens de titel van het epistel onder de loep te gaan nemen lijkt nogal retorisch. Want What Happened afgelopen november? Wellicht is Hillary Clinton zelf de enige die het antwoord op die vraag niet direct klaar heeft.