Spring naar de content
bron: Wonderbly

Het nieuwe storytelling volgens de familie Dahl

De Britse uitgeverij Wonderbly lanceerde deze week het interactieve prentenboek My Golden Ticket. Hierin wordt de lezer zelf onderdeel van het verhaal. Het boek is geïnspireerd op Charlie and the Chocolate Factory (1964) van de Britse schrijver Roald Dahl. Met name de erfgenamen van Dahl willen de traditie van het vertellen van verhalen op een moderne manier voortzetten

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nico Hofstra

Het interactieve prentenboek van uitgeverij Wonderbly kwam tot stand in samenwerking met The Roald Dahl Literary Estate, beheerders van de literaire nalatenschap van de befaamd schrijver Roald Dahl. Gebaseerd op Charlie and the Chocolate Factory is My Golden Ticket een interactief plakboek waarin de lezer een rondleiding krijgt door de chocoladefabriek van Willy Wonka. De gebruiker kan in een voorportaal zijn/haar naam en geslacht invoeren. Vervolgens verschijnen de ingevoerde gegevens op diverse pagina’s van het boek.

De tekst gaat hieronder verder. 

Het prentenboek is ingericht als een wandeltocht door de chocoladefabriek van Willy Wonka. Op diverse pagina’s staan kamers van de fabriek afgebeeld. Verdieping zochten de makers door terloops genoemde kamers uit het oorspronkelijke verhaal meer uit te diepen.

Roald Dahl
Beeld:

“In het originele boek loopt het gezelschap bijvoorbeeld langs de ‘rock candy mines’ wanneer zij op weg zijn naar de lift,” vertelt CEO Asi Sharabi van uitgeverij Wonderbly. “In My Golden Ticket hebben we de hele kamer vormgegeven. En in het origineel verdwijnt de opgezwollen Violet om uitgeperst te worden, maar we weten niet precies hoe dat uitpersen in zijn werk gaat. In overleg met het hele team kwamen we uiteindelijk tot een heuse uitperskamer.”

Wonka-achtig

Volgens kleinzoon Luke Kelly — beheerder van de literaire nalatenschap van Dahl — is het belangrijk om steeds nieuwe vormen voor de verhalen van zijn grootvader te vinden. “Ons werk is om zijn verhalen levend te houden. Tegelijkertijd is het belangrijk om niet te veel af te wijken van de bijzondere wereld die Dahl creëerde,” zegt Kelly. “Ik las over Wonderbly en de manier waarop Sharabi sprak over zijn visie, vooral het Wonka-achtige aan deze boeken sprak me echt aan.”

De tekst gaat hieronder verder.

De Britse uitgeverij is in 193 landen actief (waaronder Nederland) en richt zich op de persoonlijke ervaring die de boeken moeten opleveren. Dit doen zij door de naam van de lezer her en der in het boek voor te laten komen. Oprichter Sharabi kwam op dit idee door een dergelijk boek voor zijn zesjarige dochter te maken. Hij noemt de ervaring van een persoonlijk boek ‘warm en gezellig’ voor kinderen. Helaas gaat het personaliseren niet verder dan het gebruik van naam en geslacht op enkele pagina’s.

Familietraditie

Tijdens de presentatie van het interactieve prentenboek maakte Dahls 27-jarige kleindochter Chloe bekend de familietraditie voort te zetten. “Ik zit nu midden in het proces van het schrijven van mijn eerste boek,” vertelt kleindochter Dahl. “Het is geen kinderboek, zoals die van mijn grootvader, maar het boek is meer gericht op tieners. Ik heb zeker aan hoge verwachtingen te voldoen. Ik voel me erg gelukkig dat hij een inspiratiebron voor me is.”

Ook de weduwe van Dahl, Liccy (78), gaf afgelopen week een opvallend radio-interview met Dahls biograaf Donald Sturrock. Zij bekende dat het hoofdpersonage uit Charlie and the Chocolate Factory oorspronkelijk een donkere huidskleur had moeten krijgen. “Zijn eerste Charlie waarover hij schreef was een klein zwart jongetje,” zei mevrouw Dahl.

Dit wordt bevestigd door biograaf Donald Sturrock. “Zijn agent vond het een slecht idee om een zwarte held te hebben voor de eerste uitgave van het boek,” zei hij. Erg jammer, noemt mevrouw Dahl de uiteindelijke beslissingen om Charlie blank te laten zijn.

Naast het interactieve boek en het debuut van kleindochter Dahl staat er tevens een film over het leven van de schrijver in de planning. De titelrol zal gespeeld worden door Downton Abbey-acteur Hugh Bonneville.