Spring naar de content
bron: ANP KIPPA/Vincent Jannink

Roken is dodelijk, toch?

Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) kwam vandaag (vrijdag, red.) met cijfers dat zware rokers gemiddeld dertien jaar korter leven dan mensen die nog nooit hebben gerookt. Wel stelt het bureau dat de grootgebruikers die voor hun 35ste levensjaar stoppen dezelfde levensverwachting hebben als niet-rokers. Dus aan alle rokers onder de 35: steek er nog eentje op.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Luna van der Waarde

Ik omring me altijd heel graag met rokers. Zeker in cafés, waar tegenwoordig niet meer gerookt mag worden, sta ik altijd buiten. Dat komt waarschijnlijk omdat bijna iedereen waarmee ik omga rookt. Buiten is het vaak gezelliger dan binnen en ik heb het idee dat rokers makkelijker contact leggen met vreemden dan de niet-rokers die binnen staan. Een vuurtje vragen, klagen over de kou buiten en hutje-mutje op een te klein terras voor de kroeg staan heeft wel wat.

Rokende rolmodellen

De roker begint uit te sterven en daar maak ik me ernstige zorgen over. Niet dat ze uitsterven vanwege de ziekte die ze wellicht hebben of krijgen, maar de hobby is minder populair dan vijftien jaar geleden. Ik ben geen rooksupporter, maar ik vind het betuttelend dat er zo’n taboe aanhangt. Vroeger werd er gerookt in reclames, in films en op het werk, dat is vandaag de dag ondenkbaar. Daarnaast heb ik het idee dat de roker minder klaagt over hoge ziektekosten. Al worden de jonge rokers die op tijd stoppen volgens het CBS net zo oud als de nooit-rokers — alleen is onduidelijk met welke complicaties, ziekten of aandoeningen zij oud worden. 

In 2002 kwam het verbod op tabaksreclames en sindsdien is het aantal rokers flink gedaald: van 10 naar 4 procent zware rokers en van 18 naar 14 procent matige rokers — mensen die minder dan twintig sigaretten op een dag roken. Ook roken onder jongeren is minder populair dan vroeger. Dat komt wellicht omdat op televisie nauwelijks gerookt wordt tegenwoordig en deze jongeren geen rokend rolmodel meer hebben. Kinderen imiteren het gedrag van hun omgeving en van games of televisie. Maar als op tv niet meer gerookt wordt, zullen kinderen ook minder snel geneigd zijn om ermee te beginnen.

Stop op tijd

Natuurlijk is het mijn bedoeling niet om jongeren aan het roken te krijgen, want het is nog steeds kankerverwekkend en heel verslavend. Dus de vraag is of het lukt om op tijd te stoppen. Maar nu het CBS naar buiten heeft gebracht dat stoppen voor je 35ste hetzelfde effect heeft als nooit roken, lijkt er minder gevaar te schuilen in het nicotine staafje. Het is duur, het stinkt en het CBS heeft niks gezegd over andere mogelijke consequenties die roken op jonge leeftijd mee kan brengen.

Ben je roker, nog geen 35 en wil je net zo’n hoge levensverwachting als niet-rokers? Geen zorgen: steek er eentje op. Er is nog hoop. Volgens het CBS althans.

Onderwerpen