Spring naar de content
bron: ANP/EPA/Christoph Schmidt

Mike van Diem: ‘Jonge filmmakers verdoen hun tijd met Sinterklaas deel 12

Het Nederlands Film Festival opent dit jaar met de film Tulipani, over een boer (Gijs Naber) die na de watersnoodramp van 1953 in Zuid-Italië tulpen gaat kweken. Wij spraken regisseur Mike van Diem (58).

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Maaike Posthuma
Mike van Diem
Mike van Diem. Beeld:

Het maken van deze film ging anders dan gewoonlijk: het draaien was al begonnen toen je gevraagd werd als regisseur. Hoe lastig was dit?
“Achteraf was het vrij eenvoudig, omdat we pas een jaar later verdergingen met draaien. Ik kon het helemaal herschrijven en in de grondverf zetten. De cast was erg goed. We hebben alleen de Canadese hoofdrolspeelster vervangen, omdat ze heel slecht Italiaans sprak en dat ging er bij mij niet in. Verder heb ik samen met mijn editor het materiaal goed bestudeerd, en bedacht hoe we het met mijn visie konden laten werken.”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Deze Italiaanse film was meer dirigeren dan regisseren, zei je in een ander interview. Zit er nog eens een musical in?
“Ja, ik zie mezelf dat nog weleens doen. Mijn films zitten altijd vol met muziek. Ik denk dat de muzikaliteit waarmee acteurs spelen voor mij heel belangrijk is – misschien omdat mijn achtergrond ook een beetje in theater ligt. Ik ontdekte dat die Italianen allemaal prachtige stemmen hadden en voor mij werd dat echt een soort orkestje en ik heb me enorm uitgeleefd met die gepassioneerde, ruzieachtige scènes. Dan zei ik: ‘Ik wil hier een klein crescendo en daar moet je even pauzeren, maar ga er dan vol in.’ Dat stond ik dan al gesticulerend uit te leggen, dan komt het inderdaad op een soort dirigeren uit.”

Ben je nu weer een beetje opgewarmd?
“Ja, ik zit er helemaal in. Ik heb nog niets, maar ik sta wel te trappelen. Als er nu iets interessants op mijn pad komt, stap ik daar bij wijze van spreken vanmiddag nog in. Het liefst doe ik weer een speel lm. Hoewel ik het maken van commercials nog steeds leuk vind.”

Welke fims zijn dit jaar de kanshebbers voor een Gouden Kalf?
“Ik heb nog niet alles gezien, maar ik denk dat Brimstone en Tonio wel bij de koplopers gaan horen.”

Wat vind jij van de kwaliteit van Nederlandse films in het algemeen?
 “Ik vind dat de kwaliteit wel vooruitgaat, maar nog niet genoeg. Ik vind het jammer dat getalenteerde jonge filmmakers vaak hun tijd verdoen met producties als Mannenharten en Sinterklaas deel 12. Ze zouden originele films moeten maken met een eigen stemgeluid, in plaats van een dertien in een dozijnfilm. Misschien moet er weer eens een jong iemand opstaan met een waanzinnig originele film om dat schip weer een beetje vlot te trekken.”

Zouden Nederlandse makers vaker de stap moeten durven nemen om naar Hollywood te gaan?
“Veel Nederlandse filmmakers dromen van Hollywood, waarbij ze denken: ‘Ik wil laten zien dat ik hetzelfde kan maken als de Amerikaanse regisseurs.’ Maar daar zijn ze in Hollywood helemaal niet naar op zoek, it’s just more of the same. Je kunt veel beter in Nederland blijven. Als jij hier kunt laten zien dat je iets bijzonders maakt, dan pikken ze je echt wel op.”

Het Nederlands Film Festival vindt plaats van 20 t/m 29 september in Utrecht.