Spring naar de content
bron: Pauw

Terugkijken: een genderneutrale opvoeder reageert op rel Hema

De Hema verwijdert aan het eind van dit jaar alle geslachtsaanduidingen van kinderkleding. Het warenhuis is de eerste Nederlandse keten die zo’n besluit neemt. Net als veel andere voorlopers in andere gebieden krijgt de winkelketen de nodige kritiek. Schrijfster Renske de Greef — die haar dochter Boris genderneutraal opvoedt — is juist blij met de stap en houdt bij Pauw een pleidooi voor het nieuwe beleid van de Hema.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Volgens De Greef denken we in Nederland al snel in hokjes. Hun reactie op het genderneutrale beleid van Hema valt hier ook onder. “Mensen reageren volgens hun stereotype en vooroordelen op kinderen,” zegt ze aan tafel bij Pauw, “terwijl je kinderen moet zien als individu in plaats van als jongen of als meisje.”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Tweede maatregel in korte tijd

Genderneutraal opvoeden is een manier van opvoeden waarbij de genderrollen en stereotyperingen van ‘jongen’ en ‘meisje’ losgelaten worden. Hema speelt hierop in door de termen ‘jongen’ en ‘meisje’ van Hema’s verpakkingen en kledinglabels te verwijderen. Het is de tweede keer in korte tijd dat Hema zo’n besluit neemt.

Begin deze maand al haalde de keten de jongens- en meisjesetiketten uit hun kinderkleding. Ook hief Hema het onderscheid tussen de jongens- en meisjesafdelingen op. Alle kinderen kopen nu hun kleding bij afdeling ‘Kids’.

Genderneutrale levensstijl

De Greef voedt haar dochter Boris al genderneutraal op, een opvoeding waar in haar ogen veel misverstanden over bestaan. “Veel mensen denken dat je dingen verbiedt als je genderneutraal opvoedt,” zei ze deze week in de Volkskrant. “Maar het tegenovergestelde is waar: we moedigen spelen met poppen én met een bal aan. Ze draagt broeken en jurken, in roze en blauw, net als ik. Uiteindelijk beslist ze zelf wat ze leuk vindt. We proberen er gewoon bij stil te staan welke sluimerende boodschappen je een kind meegeeft.”

Het hele fragment uit Pauw is hier  of hieronder terug te kijken.

Onderwerpen