Spring naar de content
bron: Pixabay

Een proactieve levensstijl begin je zó

De zomervakantie ligt al ver achter ons. Het merendeel van Nederland heeft de afgelopen maand het strandbedje weer ingewisseld voor de bureaustoel. Dat betekent vaak meer eten, maar ook meer beweging. Nu bij terugkomst die bureaustoel toch veel te snel weer is opgedoemd, valt een groot deel van de dagelijkse beweging weg. Hoe kunnen we een proactieve levensstijl in ons dagelijks leven implementeren?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Verantwoorde voeding en bewust leven dragen bij aan een proactieve levenswijze. Men voelt zich vaak fitter, vrolijker en energieker gedurende de dag. Al zin om een rondje te wandelen? Lees hier hoe u zich een proactieve levensstijl eigen maakt én vasthoudt.

Gebruik uw omgeving en routine

Er zijn verschillende manieren voor een proactieve levensstijl. Het is niet altijd nodig om twee uur te reserveren voor een volledige trainingssessie in de sportschool. Het advies van de Nederlandse Gezondheidsraad is: beweeg minimaal twintig minuten per dag. Dit hoeft geen intensieve activiteit te zijn, een stevige wandeling kan al voldoende zijn.

cholesterol

Bekijk uw dagelijkse ritme eens en oordeel waar wel wat beweging in te passen valt. Werkt u bijvoorbeeld in de buurt van uw woonadres? Overweeg dan eens om naar uw werk te lopen en gebruik in plaats van de roltrap de trap, schaf een stabureau aan op uw werkplek en vermijd langer dan een uur zittend televisiekijken. Of, voor een lange dag op kantoor zorgt u dat u elk uur even opstaat, een kop thee haalt of een korte frisse ademteug neemt buiten de deur.

Bewuste voedingskeuzes

Zoals toch wel algemeen bekend mag zijn, is de combinatie van beweging en verantwoorde voeding een gouden combinatie. Drink veel water. Water hydrateert het lichaam en zorgt voor meer energie. Dit kan ook in de vorm van thee, bij voorkeur zwarte of groene thee. Drink niet teveel ongefilterde koffie, maar een paar koppen gefilterde koffie. Eet daarnaast voldoende groente en fruit en probeer een handjevol noten per dag te eten.

Probeer zelf te koken in plaats van een voorverpakte maaltijd uit de supermarkt te halen. Ook met weinig tijd zijn er vele manieren om verantwoord een snelle maaltijd klaar te maken. Maak bijvoorbeeld aan het begin van de week een hele pan rijst klaar die je in de koelkast zet, deze kan later verwerkt worden in een salade met groenten en noten. Hiermee komt een proactieve levensstijl steeds dichterbij.

cholesterol
Beeld:

Cholesterolverlaging

Volgens de Hartstichting heeft maar liefst 65% van de mensen tussen de 30 en 70 jaar een verhoogd cholesterol. Het is aangetoond dat het vervangen van verzadigde vetten door onverzadigde vetten in de voeding het bloedcholesterol kan verlagen.

Gebruik bijvoorbeeld Becel ProActiv, die plantensterolen bevat. Het is eveneens aangetoond* dat plantensterolen het bloedcholesterol verlagen. In combinatie met voldoende groente en fruit is die proactieve levensstijl een feit.

Geniet!

Met deze tips zou een levensstijl die proactief is en meer energie geeft binnen handbereik moeten zijn. Vergeet niet de juiste balans te vinden tussen verantwoord en bewust leven en af en toe eens een feestje vieren. Want of het nu zomer of winter is, een proactieve levensstijl houdt ook in: geniet!

* De inname van 1,5-2,4g plantensterolen per dag kan het cholesterol met 7 tot 10% verlagen na 2 tot 3 weken. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten. Hiervoor bestaan meerdere risicofactoren en de verandering van één van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben.

 Becel ProActiv bevat plantensterolen. Het is aangetoond dat plantensterolen het bloedcholesterol verlagen. De inname van 1,5-2,4g plantensterolen per dag kan het cholesterol met 7-10% verlagen na 2 tot 3 weken als onderdeel van verantwoorde voeding met voldoende groente en fruit. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten. Hiervoor bestaan meerdere risicofactoren en de verandering van één van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben.