Spring naar de content
bron: ANP/EPA/Win Mcnamee

Deze innovaties zijn sneller in uw leven dan u denkt

“De vraag die we onszelf moeten stellen, is hoe wij onze verwevenheid met technologie vorm willen geven,” stelde filosoof Naomi Jacobs een jaar geleden. We bevinden ons op dit moment op een kruispunt zonder een echte keuze. Futurologen stellen immers dat de technologie en innovaties van de toekomst er al zijn. Of er wordt in ieder geval over gesproken. We moeten ze alleen nog zien.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Printbare kleren

Barack Obama blaast een zeepbel van een door een 3D-printer gemaakt bubbelstokje. Beeld:

De 3D-printer is geregeld in het nieuws en is bezig aan een opmars. Vorig jaar is de omzet van de Nederlandse markt voor 3D-printers met 20 miljoen euro gestegen naar 120 miljoen euro. Dit jaar zet deze groei zich naar alle verwachtingen door. Volgens futuroloog Ray Kurzweil ontwikkelt ook de technologie van deze printers zich door. Hij voorspelt dat het volgende decennium de gouden eeuw van 3D-printing wordt.

De printer zal ons via open source-kanalen niet alleen voorzien van handige gereedschappen, maar ook van kledingontwerpen die we zelf kunnen uitprinten. Zo wordt de 3D-printer onze printbare open source privé-modeadviseur, die ons met sarcastisch toontje voorziet van printbare kleren.

Gratis OV

Treinreizigers op Amsterdam CS. Beeld:

We kunnen ons groen en geel ergeren aan ons openbaar vervoer. Vooral als de treinen weer niet rijden, wanneer we met te veel zielen in een spitstrein gepropt worden of wanneer we de eindafrekening van een ritje zien.

Dit kan allemaal veranderen als het aan de bedenkers van de Atrain ligt. Jim Schoot en Bearnd Hylkema bedachten namelijk een plan om onze huidige treinen om te bouwen tot zwevende ‘flitstreinen’. Dankzij magneten en luchtdruk zweeft het ontwerp van Schoot en Hylkema over de rails.

Binnen tien minuten zou de trein het traject Amsterdam-Utrecht voltooien, naar het schijnt, en doordat de treinen geen contact maken met de rails zijn werkzaamheden ook verleden tijd. Het resultaat klinkt even utopisch als idyllisch in de oren. De kosten zouden zo gedrukt worden dat we vanaf 2045 gratis met de trein kunnen reizen.

Gemak in de keuken

Beeld:

Het gebeurt ons nog te vaak – we komen terug van de supermarkt en we zijn iets vergeten. En het mooie is: varianten op de slimme koelkasten van de toekomst zijn al te verkrijgen. Volgens Business Insider gaat het aantal slimme apparaten in ons dagelijks leven de komende jaren verder groeien. Het zogenoemde Internet of Things gaat meer en meer ons lezen beïnvloeden, en ons leven wordt daardoor makkelijker.

Ander gemak in het keukensegment is de terugkeer van oploskoffie. Niet in de alledaagse vorm uit het verleden, maar nu met fijngemalen koffiebonen toegevoegd.

Je maakt razendsnel espresso’s met door barista’s erkende kwaliteit. Je hoeft dus nooit meer naar dat hippe koffietentje om de hoek en een duur bakbeest van een koffiemachine.

Zelfrijdende vrachtwagens

Nooit meer problemen met vrachtwagens in files. Beeld:

Op dit moment wordt er heel veel gepraat over de zelfrijdende auto. Veel kan de auto namelijk al, maar veel mag de innovatieve auto nog niet op de openbare weg. Parallel met de zelfrijdende auto groeien de technologische mogelijkheden voor zelfrijdende vrachtwagens. Middels Wi-Fi kunnen deze kolossen op de weg al worden gekoppeld met elkaar.

Hierdoor rijden ze in pelotons over de snelweg. Deze techniek – platooning genaamd – helpt tegen files, maakt het verkeer veiliger, en is goed voor het milieu.  Volgens vrachtwagenfabrikant DAF kunnen platoons vrachtwagens vanaf 2020 al de norm zijn. Hoelang het gaat duren voor de eerste legale zelfrijdende auto’s de snelweg op mogen, is nog de vraag.

Ministerie van de Toekomst

Door de continue wisselende thematiek tijdens de formatie moeten we erkennen dat toekomstperspectief schetsen een structurele aanpak vereist. In Zweden liepen ze ook aan tegen deze problemen, en om dit te verhelpen werd Kristina Persson drie jaar geleden geïnstalleerd als minister van het nieuwe ministerie van Toekomstige Kwesties en Strategie.

Haar taak: Zij hing – als een soort minister zonder portefeuille – als het ware boven de verschillende ministeries en ze moest zorgen dat zij zich niet zouden laten verblinden door kortetermijnpolitiek.

Zonder kortetermijnafleidingen

Na regeringsveranderingen in mei vorig jaar stapt Persson uit de Zweedse regering, maar dat betekent niet dat haar taak verdwenen is. Ze wordt vervangen door een comité, dat onder het ministerie van de premier valt. Waarom stellen we zelf in ons land geen ministerie van de Toekomst aan?

Dat moet dan echt werk gaan maken van de toekomstgerichte rapporten van onze planbureaus, zonder kortetermijnafleidingen. Het zou het leven van onze politiek-watchers een stuk makkelijker maken. Er wordt in ieder geval al over gepraat.

Onderwerpen