Spring naar de content
bron: ANP/Jerry Lampen

De VVD is een te makkelijk doelwit voor Baudet

U hoeft geen fan te zijn van Thierry Baudet om zijn creativiteit te kunnen waarderen. Vooral de VVD krijgt de volle laag, waarmee Baudets Forum voor Democratie mensen weg probeert te trekken bij de grootste partij van het land. Er is zelfs een FVD-overstapservice. “Ook zo klaar met de VVD? Wij ook. Stap nu over.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Luna van der Waarde
Beeld:

De VVD is op dit moment de partij met de meeste integriteitsschandalen, waarvan de meest recente het Mali-drama betreft, en daarmee ook een perfect voorbeeld van het vaak door Baudet aangehaalde partijkartel.

Een slimme zet dus van Baudet om VVD op zo’n moment flink aan te pakken. Op Facebook gaat FVD ook behoorlijk los tegen de VVD. Zo zegt de partij naar aanleiding van het rapport over Mali, dat die een (oud-)militair met kennis van zaken als Minister van Defensie wil, en geen ‘incompetente baantjesjagende VVD’ers’.

Ybeltje

Oud-VVD’er Ybeltje Berckmoes heeft tijdens het interview in Pauw gezegd dat Baudet haar erbij wilde hebben. “Dat pleit voor Thierry.” Dat Ybeltje een boek heeft geschreven waarin ze onthullingen doet over de kadaverdiscipline in de partij, komt FVD natuurlijk wel goed uit en reageert op Facebook op het interview: “De VVD is verworden tot een sleetse baantjesmachine gerund door voorlichters.”

De tekst gaat hieronder verder.

Goed, FVD doet erg haar best om leden bij de VVD weg te trekken en dat lukt aardig. Tijdens een interview bij Business Class zegt Baudet dat Mark Rutte de meest succesvolle PvdA’er is, naar aanleiding van de grafiek over belasting- en premiedruk in Nederland. “Onder de VVD-premier is de belasting alleen maar toegenomen,” zegt Baudet in het interview met Harry Mens.

‘Balletje-balletje’

Ook tijdens het debat over eigen risico laat Baudet zich uit over de grootste partij van het land: “Edith Schippers (VVD) speelt balletje-balletje met de kiezers. Niet het eigen risico verhogen, want dat bleek op te veel weerstand te stuiten, maar wel de zorgpremie verhogen en nu maar hopen dat mensen het allemaal niet meer kunnen volgen.”

Los van uw mening over Baudet, is het een slimme zet om een partij in hetzelfde politieke spectrum op deze manier aan te pakken. Het doel van FVD is groter te worden dan de VVD en die leden te laten overstappen. Tot nu toe is de partij aardig op weg; FVD stijgt in de peilingen en is de snelst groeiende partij van Nederland.

Volgens de meest recente peilingen van Maurice de Hond heeft FVD 8 zetels tegenover VVD met 31 zetels. Ondanks dat de VVD nog altijd de grootste partij is, lijkt die partij geen moeite te doen FVD aan te pakken. Sterker nog, Hans Wiegel (VVD) schreef een column over Baudet. Hierin zegt hij onder de indruk te zijn en een zonnige toekomst voor Baudet voor zich te zien. Dus veel tegengas lijkt hij niet te krijgen.

Baudet heeft het politieke spelletje goed in de smiezen. Maar uiteindelijk zullen de rechtse partijen de kiezers van elkaar proberen af te pakken. De partijen aan de linkerkant van het politieke spectrum hoeven zich in die zin geen zorgen te maken dat hun kiezers overstappen op Baudet — daarvoor liggen hun ideeën en standpunten te ver uit elkaar.

Ook al zou dat wel een mooie uitdaging voor FVD zijn, want misschien is de partij van Rutte wel een heel makkelijk doelwit.