Spring naar de content
bron: ANP/AFP Foto/David Becker

In cijfers: de achtergrond van de vreselijke schietpartij in Las Vegas

Een festival voor countrymuziek aan de beroemde Strip van Las Vegas is vandaag (maandag, red.) verstoord door een massale schietpartij. Vanuit een hotelkamer schoot een 64-jarige Amerikaan vooralsnog 50 muziekliefhebbers dood. Het is het nieuwste incident in een (te) lange reeks schietincidenten in de Verenigde Staten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

De schietpartij is zelfs al de dodelijkste schietpartij ooit in de Verenigde Staten. Het oude ‘record’ stond pas sinds vorig jaar op naam van Orlando, toen bij een bloedbad in een nachtclub 49 dodelijke slachtoffers vielen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap
Las Vegas
Beeld:

Deze ‘mass-shootings’ zijn afgrijselijk, en krijgen terecht veel media-aandacht. Nog erger zijn cijfers die het Gun Violence Archive, een organisatie die alle berichtgeving over schietincidenten in de VS archiveert, naar buiten bracht.

De schietpartij in Las Vegas is immers dit jaar al incident nummer 46.479, en de 271e massale schietpartij. Bij alle schietincidenten tot nu toe vielen er liefst 11.565 doden te betreuren.

De tekst gaat hieronder verder. 

Gruwelijke statistieken

Het onafhankelijke platform houdt sinds 2014 deze statistieken jaarlijks bij. In dat eerste jaar worden er 51.881 incidenten, 12.571 doden en 274 ‘mass-shootings’ geteld. In 2015 en 2016 stijgen deze aantallen. Zo vallen er vorig jaar 15.079 doden bij 58.780 schietincidenten. Het zijn statistieken die de rillingen door je lijf laten gaan.

Er zijn te veel schietincidenten in de VS die in de recente geschiedenis het wereldnieuws hebben gehaald. Denk aan Orlando en Las Vegas, maar ook aan doodgeschoten agenten en overleden mannen als Freddie Gray, Philando Castille en Alton Sterling.

Veel Amerikanen staan – in hun eigen ogen – sterk in hun verdediging van hun tweede amendement. Maar wordt het – in het licht van de steeds stijgende aantallen rond schietincidenten – niet eens tijd om echt te discussiëren over dat grondrecht en de levensbeëindigende macht die uit de loop van een wapen komt?

Hun president zal het niet doen. Die wisselt – naar goed Trumpiaans gebruik – nog sneller van standpunt rond wapenbezit dan hij mensen ontsloeg in The Apprentice.