Spring naar de content
bron: ANP/Lex van Lieshout

Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (62) overleden

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan is gisteren overleden. Dat maakte de gemeente bekend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Van der Laan was ongeneeslijk ziek. Hij had uitgezaaide longkanker. Het tekende zijn kracht dat hij tot kort voor zijn overlijden door bleef werken. Pas op maandag 18 september gaf hij zijn ambtsketen van burgemeester van Amsterdam op interimbasis door aan locoburgemeester Kasja Ollongren. Ook nam hij in een emotionele brief afscheid van de Amsterdammers.

Van der Laan was populair in de hoofdstad. Dat bleek wel uit het massale applaus voor zijn ambtswoning twee dagen na zijn afscheid. Toen was de burgemeester al te zwak om de menigte te groeten.

Afscheid

De gemeente meldt via een persbericht dat Van der Laan als burgemeester daadkracht met menselijkheid wist te combineren. “Het gemeentebestuur en de medewerkers van de gemeente Amsterdam betreuren het verlies van een geliefde burgemeester en leven mee met zijn familie en andere naasten.”

Vlak voor zijn sterven heeft Van der Laan nog gesproken met premier Mark Rutte, koning Willem-Alexander en vicepremier Lodewijk Asscher.

Loopbaan

Van der Laan had jarenlang een advocatenkantoor, en combineerde zijn werk met activiteiten in de lokale politiek. Zo was hij al tussen 1993 en 1998 fractievoorzitter voor de PvdA in de Amsterdamse gemeenteraad. Vanaf 2008 is hij zelfs even minister wanneer PvdA-leider Wouter Bos hem vraagt om Ella Vogelaar op te volgen als minister voor Wonen, Wijken en Integratie.

Na de val van het kabinet wordt hij op 7 juli 2010 burgemeester van Amsterdam. Veel Amsterdammers zagen Van der Laan als een verbinder, die hard kon optreden waar nodig.

Zomergasten

Deze zomer sprak Van der Laan in Zomergasten openlijk over zijn ziekte, zijn loopbaan en zijn dromen. “Verantwoordelijkheid is mijn bijnaam,” zei hij tijdens de uitzending.

Eberhard van der Laan was 62 jaar.

Eberhard van der Laan
Van der Laan. Beeld:

Dit bericht wordt aangevuld.