Spring naar de content
bron: Radar

Terugkijken: Radar weet hoeveel geld uw ‘slimme’ energiemeter verslindt

De slimme energiemeter is op de markt gebracht om uw energieverbruik op te meten en automatisch naar uw energieleverancier te versturen. Een kind kan de was doen, zou u denken. Alleen krijgen duizenden Nederlanders ineens hogere rekeningen bij hetzelfde verbruik.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Consumentenprogramma Radar duikt eerder dit jaar al op de zaak en eist opheldering van Netbeheer Nederland. Volgens onderzoek van de Universiteit Twente zouden de slimme meters namelijk kampen met mogelijke afwijkingen. Volgens de onderzoekers zouden slimme meters tot wel 600 procent van het werkelijk verbruik kunnen aangeven.

Netbeheer Nederland doet begin dit jaar in de uitzending verschillende toezeggingen. Zo zouden alle 3000 klachten tegen het licht worden gehouden. Naar eigen zeggen zijn inmiddels 2400 klachten afgehandeld, maar aan de slimme meter wordt niet getwijfeld door de brancheorganisatie.

Verbruik voor vijf personen

Terwijl er nog altijd veel onzekerheden zijn over de meters. Er wordt namelijk geregeld gebruik gemaakt van geschatte meterstanden. Cedric uit Den Haag vertelt in de uitzending van Radar dat hij zelf – dankzij eigen energiemeters – zijn verbruik tot in het kilowattuur kan aflezen, maar dat zijn energierekening wordt gebaseerd op geschatte waarden. Hierdoor betaalt hij tijdens zijn contractperiode bij energiemaatschappij E.ON 430 euro teveel.

Ook Ad uit Oud-Alblas betaalt ineens veel meer voor zijn energieverbruik sinds de installatie van een slimme meter. Samen met zijn vrouw zou zijn elektra verbruik overeenkomen met een gezin bestaande uit 5 personen. Zo’n slimme meter is dus in werkelijkheid niet zo slim.

Het hele fragment is hier te bekijken of door op onderstaande afbeelding te klikken.

Slimme meter
Beeld

Onderwerpen