Spring naar de content
bron: ANP/EPA/Frank van Beek

De opgestroopte mouwen van Mark Rutte

Mark Rutte postte vorige week een foto op Twitter waarin hij vrolijk kijkend een mouw van zijn smetteloos witte overhemd oprolt. Daaronder stond ‘aan de slag’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Jansen

Zoals u weet is onze minister-president nogal geobsedeerd door de hardwerkende Nederlander. Na al die jaren weet helaas niemand precies wie die hardwerkende Nederlander is. Moet je minstens een keer per week overwerken? Telt de collega die elke dag stipt om 16.55 uur  z’n spullen begint te pakken ook mee? Of hebben we het over Zuidastypes die familie en vrienden verwaarlozen, maar wel alles voor de zaak overhebben? Is zweten een criterium?

Mijn beeld van een hardwerkend persoon — al dan niet met Nederlands paspoort — is bijvoorbeeld iemand in een overall met vet- en olievlekken. Of een verpleegstersjasje met soepvlekken en opgedroogd bejaardenkwijl. De VVD denkt daar anders over en die portretteert hun voorman als hardwerkende meneer. Een olijke vijftiger in een wit overhemd. En olijke vijftiger die zojuist met drie andere olijke (bijna)-vijftigers een vergadermarathon van 208 dagen heeft afgerond en nu een regeerakkoord moeten uitvoeren. Daar hebben ze dus zin in.

De tekst gaat hieronder verder. 

Stelt u zich eens voor dat die andere hardwerkende Nederlanders het voorbeeld van de premier volgen. Bouwvakkers die een steiger in elkaar geknutseld hebben en vervolgens een foto maken met het bijschrift ‘aan de slag’. Verpleegsters die tussen een kopje koffie en een rondje bejaardendouchen vrolijk de camera inkijken. Snackbarmedewerkers die het frituurvet ververst hebben en nog even voor het uien snipperen de opgestroopte mouw vastleggen.

Mark Rutte
Beeld:

Model

Dat ga je dus nooit zien. Voor modellen is lachend op de foto staan hun werk, de rest gaat gewoon aan het eigen werk. Behalve onze premier dus. Die gaat — omdat iemand van de afdeling communicatie dat een goed idee lijkt — zichzelf afbeelden als hardwerkende Nederlander.

Sowieso waren de politieke partijen druk met  beeldvoering na het regeerakkoord. D66 kocht op elke voorpagina een advertentieblokje en een voorlichter van die partij sprak toevallig precies de verkeerde mensen voordat hij concludeerde dat heel het land blij is met dit regeerakkoord. Buma weet al dat de coalitie van de ultieme minderheid de rit uit gaat zitten en de linkse oppositie huilt over een btw-verhoging, terwijl zij (deels) eerdere verhogingen steunden.

Na 208 dagen soebatten zou je van onze politici misschien verwachten dat — zeker de coalitiepartijen — zich bescheidener op zouden stellen. Je verlangt bij zoveel misplaatste euforie terug aan de formatieperiode. Een tijd waarin de politci nog echt aan het werk waren. Net als de hardwerkende Nederlander.

Onderwerpen