Het witte feestje van Mark ‘je-moet-je-invechten’ Rutte
Uiterlijk komende donderdag wordt het nieuwe kabinet van Mark Rutte gepresenteerd. Alle 16 ministers en 8 staatssecretarissen worden dan op het bordes verwacht. Veel vrouwen of etnische minderheden zitten er niet in, zo blijkt uit de tot nu toe gelekte namenlijsten, al komt dat niet helemaal als een verrassing. Premier Rutte kondigde eerder namelijk al aan dat een eerlijke man-vrouw verdeling of meer diversiteit wat hem betreft bijzaak is. Het gaat er bij hem om dat ‘de beste mensen’ in het kabinet komen.
En daar zit de crux: Rutte heeft een kabinet samengesteld dat voornamelijk uit mannen bestaat. Daarmee zegt hij impliciet dat vrouwen niet goed genoeg zijn. Hij haalt het eeuwenoude ‘ze zijn er niet’-excuus van stal om zich achter te kunnen verschuilen en gemakzuchtige keuzes te kunnen maken. VVD-coryfee Neelie Kroes deed nog een poging om via de Volkskrant op Rutte in te praten, maar het mocht niet baten.
Een divers kabinet mag dan in het belang van het land zijn, het is niet in het belang van Rutte. Het gaat hierbij niet alleen om de poppetjes, noch gaat het om de representatie van het volk. Een divers team is uiteindelijk ook beter en creatiever. Iedereen brengt zijn eigen stukje kennis en ervaring met zich mee. Zo kun je met een divers kabinet vanuit verschillende invalshoeken een probleem aanvliegen en oplossen.
Dat Rutte voornamelijk witte mannen om zich heen heeft verzameld is dan ook volkomen logisch. De premier wil een ja-knikkerskabinet. Mensen die de wereld precies zien zoals hij dat doet. Dat gaat niet met te veel vrouwen in het kabinet en dat kan al helemaal niet met etnische minderheden. Ze zijn er wel, maar Rutte wil ze niet. Wat betreft etnische diversiteit is het nieuwe kabinet helemaal om van te janken. De ‘hoop’ op iets dat ook maar een beetje neigt naar kleur was even gevestigd op VVD’er Malik Azmani. Uiteindelijk is ook hij buiten boord gehouden.
Tot nu toe deed Rutte een beetje laconiek over diversiteit, schouderophalend dat de hardwerkende Nederlander er echt wel kan komen, ook als die hardwerkende Nederlander zwart is. En anders moet Mo zich maar invechten. De werkelijkheid is: discriminatie en uitsluiting zijn aan de orde van de dag en het boeit Rutte geen mallemoer. Anders had hij er wel iets tegen gedaan.
Er zijn in Nederland heel veel mensen te vinden die ‘mee willen doen’. Maar die mensen kunnen zich nooit Nederlander noemen, juist dóór het beleid van Rutte. Denk bijvoorbeeld aan het besluit van het nieuwe kabinet om het Kinderpardon toch niet te verruimen.
Dan kun jíj nog wel willen bijdragen aan de samenleving waarin je al ettelijke jaren woont, waarin je bent opgegroeid, sommigen ook geboren – vaak zelfs het enige land dat je überhaupt kent; Rutte wil je niet hebben. En dus heb je dikke pech. Jij mag niet meedoen met het clubje gewone Nederlanders. Hoe graag je ook mee wil doen.
Nederlanderschap
Niet alleen ‘nieuwkomers’ zullen zich nooit onder ‘de gewone Nederlander’ kunnen scharen, ook mensen als ik – met een migrantenachtergrond – zullen het door het beleid en de keuzes van Rutte nooit kunnen schoppen tot volwaardig Nederlanderschap. Of wat dat betreft lid van het kabinet.
Met de – achteraf gezien – geniale samenwerking met PVV-leider Geert Wilders in het eerste kabinet Rutte werd de uiterst rechtse toon gezet. Na de val van dat kabinet kon de premier zich profileren als ‘milder dan Wilders’ en in één klap de rechtse VVD-agenda normaliseren.
Zolang je niet keihard en expliciet roept dat je minder Marokkanen in Nederland wil, kun je het verbod op discriminatie best negeren en slachtoffers daarvan sommeren dat ze zich maar moeten invechten. Het is een beetje hetzelfde als tegen een slachtoffer van verkrachting zeggen dat ze de volgende keer haar benen maar wat steviger bij elkaar moet houden. Dat doe je niet.
Dat de Grondwet op het gebied van discriminatie Rutte maar in de weg zit bleek in 2007 al. Rutte wilde als staatssecretaris van Sociale Zaken destijds een fraudeonderzoek uit laten voeren onder Somaliërs in Amsterdam. Hij werd door de rechter echter teruggefloten. De rechter oordeelde dat hij had aangezet tot rassendiscriminatie.
De juiste reactie van Rutte hierop had geweest: “Shit, discriminatie is iets dat we niet in onze samenleving kunnen tolereren, ik zal het nooit meer doen.” In plaats daarvan zei hij: “Het is hoog tijd om de wet te veranderen.”
Welnu, de wet heeft hij niet kunnen veranderen, maar kleur heeft Mark Rutte al wel bekend. En die is wit.