Spring naar de content
bron: Ursula van de Bunte

Fotoserie: zo normaal is plastic inmiddels geworden

Een gemiddeld huishouden produceert zo’n twintig kilo plastic afval per jaar. Fotografe Ursula van de Bunte (1969) uit Elburg denkt dat we dat gewicht flink terug kunnen dringen en maakte daarom de fotoserie Plastic vegetables.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

“Wij bestellen regelmatig boodschappen aan huis en elke keer valt het me weer op hoe ongelooflijk veel onnodig plastic verpakkingsmateriaal daar bij zit”, zegt ze. “Om alle groenten zit plastic. Soms zelfs dubbel, omdat ze op een kunststof schaaltje liggen.” En het wordt steeds meer. Jaarlijks wordt er meer dan 275 miljard kilo plastic afval weggegooid.

Zo’n acht miljard kilo daarvan belandt in de oceanen — de zogenaamde plastic soep. Van de Bunte: “Op het nieuws en op het internet zag ik vissen en vogels met plasticresten in hun maag voorbijkomen met een langzame dood tot gevolg. Ik vind echt dat we hier iets aan moeten doen. Maar waar moeten we beginnen? Ik koop tegenwoordig mijn groenten en fruit weer ouderwets bij de groenteboer, al krijg ik ook daar de groenten regelmatig voorverpakt.”

Het anachronistische aspect van plastic

Van de Bunte hoopt dat ze in ieder geval ons bewustzijn kan beïnvloeden met haar foto’s. “Weten we wel hoeveel onnodige verpakkingen we per jaar gebruiken?” zegt ze. “Door voorverpakte groenten als een zeventiende-eeuws stilleven te fotograferen probeer ik daar aandacht voor te genereren. Door de groenten in het plastic te laten en het in de sfeer van de oude meesters te fotograferen klopt er eigenlijk iets niet in het beeld.”

“Er zijn mensen die het anachronistische aspect niet eens opvalt,” vervolgt ze. “Deze verpakkingsvorm hoort blijkbaar bij een komkommer of een asperge — we zien het niet meer. En dat is dan ook precies wat ik met deze fotoserie voor ogen heb. We moeten onze ogen openen en deze overdaad aan plastic verpakkingen niet voor lief nemen.”

Van 25 oktober tot en met 5 november exposeert Ursula van de Bunte op de Graduation Show van de Fotovakschool in Amsterdam. Meer informatie over deze fotoserie vindt u hier.