Spring naar de content
bron: Screenshot Pauw

Terugkijken: Hans Wiegel geeft broodnodige tips aan Rutte III

VVD-coryfee Hans Wiegel maakte 40 jaar geleden al de gang naar het bordes voor de presentatie van een nieuw kabinet. In Pauw geeft hij tips aan het nieuwe kabinet voor de bordesscène en de periode daarna.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

De presentatie van een nieuw kabinet is altijd een groot moment. “Het is een dag die je niet vergeet,” zegt Wiegel. “Het is een van de mooiste dagen van het ministerschap. Dat en de laatste dag, daartussen is het keihard werken.” Er moet tijdens de bordesscène en de daaropvolgende plichtplegingen worden genoten, vindt de voormalig vicepremier en oud-minister.

Kunde boven diversiteit

Daarna gaat Wiegel snel over tot de orde van de dag: de ministersposten. Hij hekelt vooral de diversiteitsdiscussie. “Wat kan het schelen dat iemand een man of een vrouw is. Je moet de beste nemen. We moeten zoveel zaniken of zeuren. Er kan zo weer een nieuw kabinet zijn, en daar kunnen veel meer vrouwen in komen.” De tekst gaat hieronder verder. 

Wiegel vindt wel dat er meer gekeken moet worden naar andere achtergronden. “Het is gek. Je hebt een kabinet met zestien ministers en er zit niemand in met een migrantenachtergrond. Ik denk dat er ongetwijfeld aan dit soort dingen wordt gedacht. Uiteindelijk gaat het erom wie de beste is – kijk maar naar Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam.”

Assertiviteit

Daarnaast heeft een minister volgens Wiegel een goede dosis assertiviteit nodig. Vooral in de omgang met journalisten. Hij heeft daarbij één devies voor de nieuwe ploeg: “Het gaat niet om de vraag van de journalist, maar om het antwoord.” Ook tipt hij Rutte in de kwestie-Grapperhaus. PVV-leider Geert Wilders wil snel een debat over de aanstelling van de beoogd minister van Justitie en Veiligheid door uitspraken van Grapperhaus als privépersoon over terugkerende jihadstrijders. Wiegel: “Dat kan ook besproken worden in de regeringsverklaring.” En daarmee zou — eventueel na een debat — de kous af zijn. Het hele fragment is hieronder te bekijken.