Spring naar de content
bron: ANP/AFP Foto/Mandel Ngan

Twitter is goed voor uw gezondheid

Dat nog altijd 2,5 miljoen Nederlanders een Twitteraccount hebben is een godswonder. De actievelingen op het medium zijn voornamelijk ziedende halvegaren die het de hele dag hartgrondig met elkaar oneens zijn. Of misschien is haatgrondig een beter woord: beledigingen laten zich nou eenmaal makkelijker in 140 tekens vangen dan uitgewerkte gedachten. Wonderlijk genoeg trekken volksstammen volwassenen er tijd voor uit om — al dan niet onder een schuilnaam– andere (anonieme) volwassenen uit te leggen dat het wereldbeeld van de ander tot hel en verdoemenis zal lijden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Jansen

Waarom ik zelf nog op Twitter zit? Simpel. Adriaan van Dis stelde ooit dat het gezond is om je een uur lang te ergeren per dag. Dat geloof ik direct. Ergernis is het tegenovergestelde van gelatenheid en gelatenheid is de doodsteek voor een enerverend leven. Zonder enige vorm vorm van ergernis kun je je net zo goed levend tussen zes planken laten timmeren. Twitter is een makkelijke en vermakelijke manier om de dagelijkse dosis ergernis binnen te krijgen.

Maar Twitter biedt naast irritainment ook entertainment.  Er zijn Twitteraars die niet schelden, maar anekdotes, grapjes, kleine en (woord)grappen aaneenrijgen. Begin 2013 besloot ik voor The Post Online een lijstje te maken met de grappigste Twitteraars van Nederland. Hiervoor had ik twee redenen.

1) De deadline van mijn wekelijkse column kwam sneller dan de kater van de avond ervoor verdween. Het lijstje als stijlmiddel was een zwaktebod, maar immer populair onder hoofdredacties. Lijstjes worden immers gretig aangeklikt.
2) Zonder enige vorm van humor kun je je dus net zo goed levend tussen zes planken laten timmeren. De ‘column’ was een mooie manier om andere mensen kennis te laten maken met humoristische personen op Twitter.

Het lijstje werd goedbezocht en dus werd ik vriendelijk verzocht om het kunststukje op deze website te herhalen. Ieder jaar kreeg ik uiteenlopende reacties van zowel de grappige twitteraars als de doodgewone twitteraars. Sommigen gebruikten hun plek op de lijst zelfs als reclamemateriaal. Zo stelde een persoon dat een opname in de lijst zijn carrière een impuls had gegeven en een derde vroeg zich af wat zijn naam deed op zo’n kinderachtige lijst.

Gewone Twitteraars bedankten voor de tips, deden suggesties voor andere grappige Twitteraars of werden gewoonweg woedend. Ze klaagden dat de lijst onjuist, subjectief (joh!) of humorloos was. Ze werden boos worden om de onschuldige voorkeuren van een vreemde. Da’s of een enorm gebrek aan humor of een andere invulling van de noodzakelijke ergernis.

Dit Is Waarom Mensen op Twitter Zitten

Overigens willen meer mensen de zonnige kant van Twitter laten zien. Aisha Scheuer wilde Twitterloze Facebookers laten zien waarom mensen op Twitter zitten en richtte in 2013 de Facebookgroep en website Diwmotz (Dit Is Waarom Mensen Op Twitter Zitten) op om daar grappige tweets te verzamelen.

Nu heeft ze samen met freelance journalist Nick Muller (o.a actief voor dit medium) 500 geestige tweets in een boekje verzameld. Dat is uiteraard een volstrekt belachelijk plan. Waarom zou je bomen laten sneuvelen en mensen een tientje laten betalen voor tweets die online gratis beschikbaar zijn? Toch raad ik u het boekje niet helemaal af. Lezen van 500 vrolijke tweets achter elkaar is op het sociale medium zelf sowieso onmogelijk.

Is het niet uw humor? Het lezen van het boekje kost exact een uur en tien euro is alleszins een redelijke prijs voor de dagelijks voorgeschreven dosis ergernis.