Terugkijken: het wonderlijke volkstribunaal van Verkracht of niet?
Het diende zich al meer dan een week aan; de berichten over de uitstekende timing van het televisieprogramma Verkracht of niet?. Het BNNVARA-programma toonde echter ook de wonderlijke werking van een volkstribunaal op gecompliceerde zaken.
Het format van Verkracht of niet? is simpel. Veertien jongvolwassene (zeven jongens en zeven meisjes) krijgen iedere aflevering een gereconstrueerde situatie te zien, waarna ze moeten oordelen of de bewuste seks een daad van genot of juist een verkrachting was. In de eerste aflevering ligt de focus op een jongen die zijn ex-vriendin wel of niet dwingt tot seks. Het engagement straalt van het programma af, maar levert ook een boeiend schouwspel op.
De tekst gaat hieronder verder.
Geen juryrechtspraak
Godzijdank kennen we in Nederland geen juryrechtspraak. Het aanzien van de stuntelige, kunstmatige situatie in Verkracht of niet? doen mij de haren te berge rijzen, en laten mijn gedachten snel verplaatsen naar de huidige situatie in Amerika. Na het zien van het fragment – een meisje en haar ex-vriendje zijn dronken op een feestje, hij mist de trein en zij laat hem bij haar slapen – komt het panel met verzachtende omstandigheden. Het duo was bijvoorbeeld dronken. “Het meisje nodigt hem toch uit in bed, dus ja, dat is een beetje erom vragen,” reageert een panellid.
Dat een uitnodiging om erbij te kruipen – hij was natgeregend – ook enkel een vriendelijke geste was, ziet dus blijkbaar niet iedereen.
“Grenzen zijn niet altijd helder,” concludeert het programma, een kromme slotsom. Wanneer iemand (m/v/o) seks met je wilt, merk je dat wel, en tot die tijd is nee ook echt nee.
De hele uitzending van Verkracht of niet? is hier terug te kijken.