JBC vs. Van Dam: mislukte vrijage of verkrachting?

Tom Kellerhuis 9 nov 2017 Leven

Met de aangifte van Jelle Brandt Corstius tegen Gijs van Dam krijgt de vermeende verkrachtingszaak tussen de heren een nieuwe wending. Het zou goed zijn voor Nederland en onze rechters om het volgende tweegesprek tussen de inmiddels overleden mr Chris Veraart (specialist in valse aangiftes en schrijver van het boek Valse Zeden) en juridisch publicist Heikelien Verrijn Stuart te lezen.

Beeld: ANP/Pauw/beeldbewerking HP/De Tijd

Het onderstaande artikel – van de hand van onze huidige hoofdredacteur Tom Kellerhuis – is weliswaar in 1998 opgeschreven, maar het is nog uiterst actueel en geeft anno 2017 nog steeds een bijzonder boeiende blik op het verschil tussen een verkrachting en een mislukte vrijage.

Waar er twee vrijen…

Wat is het verschil tussen een verkrachting en een mislukte vrijage? Strafadvocaat Chris Veraart en juridisch publiciste Heikelien Verrijn Stuart in debat. “Geef je man een klap voor zijn kop. Of zoals ze het in Thailand doen, tjop, eraf dat ding en aan de eendjes voeren.”

Chris Veraart: “Een anonieme dame schreef mij: ‘Ik heb uw boek in één adem uitgelezen. Ik vind het prachtig en ik vind het afschuwelijk. Ik ben zelf een verkrachtingsslachtoffer, maar u heeft wel gelijk.’”
Heikelien Verrijn Stuart: “Ik vond het een goed boek, maar ook vreselijk om te lezen. Dat heb ik bij al die boeken over seksueel geweld. Juist door het kleurrijke en soms erg grove taalgebruik. Alles moet tegenwoordig hardop gezegd worden.”

Reageer op artikel:
JBC vs. Van Dam: mislukte vrijage of verkrachting?
Sluiten