Spring naar de content
bron: ANP/Robin van Lonkhuijsen

Laten we het eens hebben over Drenthe: het Texas van Nederland

Drenthe is de provincie waar het vaakst de auto wordt gepakt, meer dan de helft van de inwoners overgewicht heeft en waar de meeste overmatige drinkers zitten van ons land. Het Centraal Bureau Statistiek kwam afgelopen week met deze opvallende cijfers over de noordelijke provincie. Genoeg reden om het eens te hebben over het Texas van Nederland.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Luna van der Waarde

Net als in Limburg pakken de Drentenaren graag de auto. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.  Meer dan de helft van de keren dat een Drentenaar reist, doet hij dit namelijk met de auto. De reden: de afstanden in deze provincie van stad naar stad of dorp naar dorp liggen relatief ver uit elkaar.

Reizen met het openbaar vervoer is daarom niet altijd een optie. Ook in Texas pakken in verhouding de meeste mensen de auto, omdat de afstanden in deze staat groot zijn. Overgewicht is hiervan een gevolg. En laat dat ook gelden voor het Texas van Nederland.

Dikste provincie van het land

Daar houdt het niet op. Drenthe is de dikste provincie van Nederland: 53 procent van de inwoners heeft overgewicht, waarvan 16 procent ernstig (obesitas). Nu staat Amerika bekend als hét land waar iedereen overgewicht heeft. In Texas wonen relatief gezien de meeste Amerikanen met overgewicht, en kunnen we dus de dikste staat van Amerika noemen.

Maar: Drenthe is de gelukkigste provincie van ons land. En in Assen was in 2014 de huldiging van de olympiërs die deelnamen aan de Olympische Winterspelen. Een aantal randstedelingen kon het niet hebben dat de huldiging in de verre provinciestad plaatsvond. Maar die zijn ook niet zo gelukkig als de Drentenaar.

Randstedelingen kunnen nog wat leren van Drenthe. Meer rust en ruimte zorgt voor een gelukkiger leven, blijkt uit de geluksindex in de Atlas voor gemeenten. Of stedelingen moeten wat meer drinken om gelukkiger te worden. Texas daarentegen is niet de gelukkigste staat van Amerika.

Texas staat bekend om countrymuziek. In Drenthe hebben we Skik. U weet wel, van Op Fietse, die een fietstocht beschrijft door de provincie — al pakken de meeste Drentenaren dus eigenlijk de auto. Dus zelfs in de muziek zijn overeenkomsten te vinden. Dit is hét toeristische nummer van de provincie, die de lokale VVV gebruikt tijdens georganiseerde fietstochten.

De tekst gaat hieronder verder.

Prehistorische gedachtengoed

Daarnaast stemt de gemiddelde Drentenaar het vaakst VVD. Gevolgd door CDA en PVV. Een rechts-conservatieve provincie, dus. Texas staat bekend als zeer conservatieve staat in de Verenigde Staten. Austin daarentegen, de hoofdstad van de republikeinse staat, is redelijk progressief. En datzelfde geldt voor de hoofdstad van onze Texaanse provincie. Assen is een stuk progressiever dan de rest van Drenthe. VVD heeft nog steeds de politieke voorkeur, gevolgd door het progressievere D66. PVV en CDA scoren hier een stuk lager dan in de rest van de provincie.

Bovendien wonen in Drenthe de meeste overmatige drinkers van ons land, bestaat een groot deel van de inwoners uit boeren of leven zij op het platteland. Olie is de meestvoorkomende delfstof van de provincie en Texas is natuurlijk dé oliestaat van de Verenigde Staten. En Drenthe staat natuurlijk bekend om de hunebedden. Nu hoor ik u denken: maar wat hebben hunebedden met Texas te maken? Het prehistorische gedachtengoed van die staat zijn de hunebedden van Texas.

Voor dit stukje Drenthe hebben we tevergeefs geprobeerd in contact te komen met Marketing Drenthe, de marketingtak van de provincie. Dit onderwerp deed niets met ze. Toch gek als je leeft volgens de slogan: Drenthe doet wat met je.

Onderwerpen