Spring naar de content
bron: Geschenk uit de bodem

Terugkijken: openbarende docu over Gronings gas is nog altijd pijnlijk actueel

Als het aan de PvdA ligt worden alle aanvragen voor proefboringen en alle exploitatievergunningen die betrekking hebben tot gaswinning opgeschort. Het nieuws van vandaag (dinsdag, red.) maakt de gisteren (maandag, red.) uitgezonden documentaire Geschenk uit de bodem uiterst actueel en ook moeilijk te bevatten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Het PvdA-Kamerlid William Moorlag gaat vandaag in de Tweede Kamer pleiten voor de bovengenoemde pas op de plaats. Hij vindt dat het kabinet ‘eerst moet aangeven hoe groot op termijn de energiebehoefte is en welke bronnen voor energieopwekking nodig zijn’.

Kapitaalvernietiging

“Het aandeel van steenkool, olie, gas moet sterk afnemen,” zegt hij tegen het Dagblad van het Noorden. “Als we op dezelfde weg doorgaan liggen overcapaciteit en kapitaalvernietiging op de loer. Het aanboren en exploiteren van gasvelden vergt immers investeringen die pas na jaren worden terugverdiend.”

Het plan – dat volgens de krant gesteund wordt door GroenLinks en de SP – werpt een nieuw licht op de gisteren uitgezonden prijswinnende 2Doc-documentaire Geschenk uit de bodem. Die documentaire toont de pijnlijke gevolgen – het slopen van een hele woonwijk bijvoorbeeld – van de grootschalige gaswinning in Groningen sinds de jaren vijftig. Want, wat heeft de Slochterse gasbel met de provincie gedaan, en hoe gaan betrokkenen om met de gevolgen van de boringen?

Bekijk hieronder de trailer van Geschenk uit de bodem. De tekst gaat hieronder verder. 

Gas: van verlossing tot psychotherapie

Het gas bracht verschillende decennia rijkdom, maar brengt de Groningers en de autoriteiten van nu wanhoop. Geschenk van de bodem laveert soepel tussen de verlossing van de kolenkachel na de ontdekking van het gas tot de psychotherapie voor slopers die nu Groningse huizen moeten afbreken.

De tijd dat Nederland aardgas als geschenk ervoer en dat het gas ons enkel welvaart en comfort schonk, ligt ver achter ons. Kamerlid Moorlag vindt dat we een nieuwe route moeten kiezen. “We moeten in de vergunningverlening ophouden te acteren als een dronken kerel die alleen maar interesse heeft in de lantaarnpaal waar hij toevallig tegenaan botst,” vertelt hij. “We moeten een blik in de hele straat werpen en zo een route kiezen die leidt naar de gewenste energiemix en een koolstofarme energie-opwekking.’’

Zijn initiatief vindt voorlopig alleen steun bij de partijen van Klaver en Roemer, en krijgt waarschijnlijk dus geen meerderheid.  Het is nog niet genoeg – Groningen verdient beter – maar de eerste voorzet in deze immer actuele kwestie is gegeven. En we moeten snel zijn: de Belgen hebben immers al een voorsprong op ons.

De hele uitzending is hier te bekijken. U kunt ook op onderstaande afbeelding klikken.

Gas
Beeld:

Onderwerpen