Spring naar de content
bron: ANP/John Macdougall

In deze steden ligt Airbnb onder vuur, Amsterdam voorop

Nederland is in trek bij buitenlandse toeristen, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau Statistiek afgelopen donderdag publiceerde. Zeker Airbnb is een populair concept waar toeristen maar al te graag gebruik van maken. In 2016 was het aantal toeristen dat in onze hoofdstad gebruikmaakte van Airbnb verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor. Maar, de Amsterdamse PvdA wil Airbnb-verhuur in onze hoofdstad verbieden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Luna van der Waarde

Niet alleen in Amsterdam ligt Airbnb onder vuur. Verschillende grote steden willen af van dit concept, dat ervoor zorgt dat het lastig wordt om een huis te vinden voor vaste verhuur voor inwoners van de stad. Een aantal steden wereldwijd heeft maatregelen getroffen tegen het verhuren van woningen. We zetten er een paar op een rijtje.

Barcelona

Doordat Airbnb ervoor heeft gezorgd dat het lastig is voor inwoners een huis vast te huren in Barcelona, heeft de stad hard opgetreden tegen Airbnb. The Guardian publiceerde in juni een artikel over inspecteurs in deze stad. “De volgende keer dat u een appartement in Barcelona boekt, wordt u mogelijk wakker met een inspecteur aan het hoofdeinde van uw bed,” schreef de krant.

Barcelona heeft het aantal inspecteurs verdubbeld van twintig naar veertig. Die zijn op zoek naar illegale verhuur en als ze een eigenaar pakken, kan een boete oplopen tot zestigduizend euro.

Berlijn

In de hoofdstad van onze oosterburen mag geen hele woning meer verhuurd worden. Sinds mei 2016 geldt het zogenoemde Zweckentfremdungsverbot, waardoor eigenaars alleen maar een kamer mogen verhuren. Ook hiervoor is de reden dat het de Berlijners schaadt, omdat een verhuurder meer verdient aan toeristen dan aan vaste huurders. Daarnaast is Airbnb een grote concurrent voor hotels en andere toeristenaccomodaties. Een gast die illegaal in een Airbnb verblijft krijgt in Berlijn geen geldboete.

New York

In oktober kopte de New York Post: ‘Hipster Brooklyn’s Airbnb black market is booming’. In dit artikel wordt duidelijk dat illegale verhuur uitroeien populair is in New York. Een volledige woning aanbieden via Airbnb voor minder dan dertig dagen is verboden in de hele staat. Die regel geldt al sinds 2010. Sinds november vorig jaar is meerdere woningen aanbieden ook verboden. Dus als verhuurder mag je maar één woning in de stad aanbieden.

Parijs

Een woning verhuren in Parijs? Dan moet u zich eerst registeren bij het stadsbestuur. Zo krijgt de stad een wat beter beeld bij het concept. Frankrijk staat op de tweede plek grootste markt van Airbnb, na de Verenigde Staten. In Parijs mag een huis niet langer dan 120 dagen worden verhuurd per jaar. Een boete na overtreding kan maximaal 25 duizend euro kosten.

Amsterdam

En dan onze hoofdstad. In een aflevering van VPRO Tegenlicht stond Airbnb al eens centraal. De aflevering Slapend rijk liet de invloed van het populaire concept zien. In deze aflevering was de grote vraag: Wat blijft er over van een stad als Amsterdam als alle toeristen massaal gebruikmaken van Airbnb?

De tekst gaat hieronder verder.

De Amsterdamse PvdA wil verhuur van volledige woningen via Airbnb verbieden. Amsterdam was al de eerste stad die met strenge regels kwam jegens deze marktplaats. De verhuurder mag maximaal zestig dagen per jaar zijn huis ter beschikking stellen aan een toerist, maar de PvdA zegt dat die grens moeilijk te controleren is en er dus volledig vanaf wil.

Voor iedere toerist is Airbnb een fantastische uitvinding. Snel, makkelijk en vaak goedkoop een (volledige) woning huren. Maar voor inwoners van een stad is het niet altijd prettig om een gigant als Airbnb als concurrent te hebben. Amsterdam is populair onder toeristen én Nederlanders. Voor een huiseigenaar is het aantrekkelijker om zijn huis te verhuren aan een toerist dan aan een vaste huurder – dat levert namelijk meer op.

Hierdoor kan massaal misbruik gemaakt worden van dit concept, waar toeristen blij van worden en inwoners slachtoffers. Airbnb is het Uber onder de vakantieverhuur. Uber is al verboden in Nederland, omdat de particuliere taxidiensten geen vergunning kregen. Een verhuurder van een woning via Airbnb doet dat ook als particulier, al zitten er wel strenge regels aan verbonden. Dus als u nog even goedkoop een woning wilt boeken, wees er snel bij want voor u het weet is deze gigant uit de lucht.