Spring naar de content
bron: Screenhot Buitenhof

De Brabander blijft tevergeefs roepen om steun in strijd tegen criminelen

Noord-Brabant zit in het nauw. De onder- en bovenwereld in deze provincie zijn immers stevig met elkaar verweven. Nieuwbakken minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus noemde de situatie rond deze zogenoemde ondermijning tijdens een ondermijningssafari ‘verbijsterend’. Al blijft de provincie voorlopig zonder echt resultaat naar Den Haag roepen om de criminelen echt eens aan te pakken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Liefst 2,5 miljard euro gaat er om in het criminele Brabantse circuit, waar velen zich inlaten met drugsfabricatie en -handel. De zuidelijke provincie is daarmee volgens schattingen ‘goed’ voor meer dan een kwart (27 procent) van de gehele omzet van de Nederlandse georganiseerde misdaad.

750 miljoen euro

Alleen de omzet van de softdrugsindustrie van Tilburg is volgens conservatieve schattingen (dixit: de voormalige Tilburgse burgemeester Peter Noordanus tegenover deze site) goed voor 750 miljoen euro. “En dat is één stad,” zei hij. “Een exfiltrant vertelde mij ooit dat hij per jaar netto net zoveel verdiende als een minister bruto. We praten over een omvangrijke criminele industrie van vele honderden miljoenen. Het is dus by far de grootste industrie hier.”

Ondermijning
Jorritsma bij Buitenhof. Beeld:

Het is dus niet verwonderlijk dat de Brabantse autoriteiten met de handen in het haar zitten. Zij zien immers met lede ogen aan dat de politie en het Openbaar Ministerie tekort schieten in de strijd tegen de georganiseerde misdaad in het zuiden van Nederland. Het probleem zit hem vooral in de financiering van de verschillende initiatieven om de criminaliteit in de regio tegen te gaan, stelt de huidige Eindhovense burgemeester John Jorritsma in Buitenhof.

De tekst gaat hieronder verder. 

‘Schieten met een mug op een olifant’

Het nieuwe kabinet trekt 100 miljoen euro uit om de strijd aan te gaan met de criminelen, op landelijke basis welgesteld. “Dat is niet genoeg,” merkt Jorritsma op. “’Het is schieten met een mug op een olifant.” Alle ondermijningssafari’s met Ferdinand Grapperhaus en Kajsa Ollongren ten spijt.

De tekst gaat hieronder verder. 

Daarnaast laat Den Haag het zuiden begin dit jaar middels een brief van de toenmalige minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur weten dat het op jaarbasis 1 miljoen euro extra kan rekenen in de strijd tegen de georganiseerde boeven. In de brief staat ook dat de Kamer hiervoor maximaal 15 miljoen euro op jaarbasis vrijmaakt. Dat is bij lange na niet de 50 miljoen euro die Noordanus en collega-regioburgemeesters in 2015 noodzakelijk achten.

Ook vragen de regionale bestuurders voor een pot van 150 miljoen euro om dit probleem in Noord-Brabant aan te pakken. Aan die eis komt het nieuwe kabinet niet toe.

Bewustwording

Dat wil niet zeggen dat de regio alleen maar aan haar lot wordt overgelaten. De Eindhovense burgmeester Jorritsma is namelijk tevreden met het feit dat de landelijke overheid zich ‘bewust is’ van de problemen. “Ik ben blij met dit eerste signaal,” zegt hij. Toch stelt hij dat er veel meer geld nodig blijft voor bestrijding van de ondermijnende boeven.

De tekst gaat hieronder verder. 

Voorlopig moeten Jorritsma en zijn collega’s zich tevreden stellen met de gegroeide bewustwording in Den Haag in de hoop dat euro’s om het probleem echt aan te pakken snel gaan rollen. Tot nu toe blijft de Brabander tevergeefs roepen om steun, maar hij is geen roepende in de woestijn meer.