Spring naar de content
bron: ANP/Koen van Weel

Zwarte piet, anti-zwarte-piet – Iedereen is eerder in Dokkum dan de pakjes

Sint, zwarte piet en hun pakjes. Samen één. Onlosmakelijk verbonden. Het doet sterk aan de eeuwenoude discussie denken wie er eerder was: de kip of het ei? Zwarte piet of de pakjes?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sebas Bouquet

Het is zaterdagochtend 18 november 2017. Het is grijs, druilerig, regenachtig. Op de snelweg naar Dokkum rijdt een vrolijk roodgekleurde bus. Een oud vehikel met een donkerblauwe kentekenplaat. Twee andere bussen volgen. Ter hoogte van de Afsluitdijk staat een handjevol mensen naar de voorbijrijdende oldtimer te kijken. Niet uit jaloezie, nee, de passagiers van de bus moeten tot stoppen worden gebracht. Alles om zwarte piet zo goed en snel mogelijk op bestemming te krijgen.

O, kom er eens kijken

Blanke vaders van kinderen bivakkeren zonder hun kroost nabij de snelweg. Hun demonstratie is verboden. Gehuld in warme vesten en jassen met capuchons, worden de bonkige kerels doodleuk dwars door de polder voorbijgestreefd. Vrouwlief en hun kids wachten, thuis in spanning voor de buis of in Dokkum, op de komst van Sinterklaas. De meer dan eens opstekende wind langs de Afsluitdijk mag de sterke, stugge strijders in den boerenweide niet tot stoppen brengen. Zij moeten dat verraderlijke tuig tot stoppen brengen! Zij zijn de ware knechten van de Sint.

Tot op heden werkt het draaiboek van de politie naar behoren. ‘O, kom er eens kijken’, heet het. En zo geschiedde. Zaterdagochtend, even na achten, is er een briefing met koffie en strooigoed. ‘Samen met onze partners zijn we er klaar voor’, meldt de politie via Twitter. Drie bussen uit Amsterdam en Rotterdam met anti-zwartepiet-demonstranten zijn dan allang onderweg, de anti-anti-zwartepiet-demonstranten eveneens.

Dokkum
Beeld:

Niet tussen onze kindertjes

Op 60 kilometer voor Dokkum slaan de blanke knechten toe. Extra mankrachten en enkele vrouwen zijn eerder die week opgetrommeld door Jenny Douwes. De Friezin maakte een Facebookevenement aan toen bleek dat er op een ‘A-locatie’ langs de route van de intocht een vak voor zeurpieten zou komen: Project P. Dat ‘gedoe uit de Randstad’ willen ze niet. Niet in Friesland. “Laat ze met hun gezeur in Amsterdam blijven. Niet tussen onze kindertjes.”

Ter hoogte van afrit 25 bij Oudehaske moeten de drie bussen vol in de remmen. Een motorrijder dwingt een van de bussen te stoppen, andere stoere mannen van het deels met capuchons bedekte gezelschap blokkeren de snelweg met hun auto’s. Van een van de bussen barst de voorruit en enkele kop-staart-botsingen volgen. De sfeer is dreigend.

Woordvoerder Jerry Afriyie en zijn mede-anti-zwartepiet-demonstranten bellen de politie. Onder het mom van ‘O, kom er eens kijken’, arriveren zij een kwartier nadien. In twee bussen gaan de demonstranten verder, maar de politie ontvangt signalen over meer blokkades op de weg naar Dokkum. Bij Harlingen slaagt Project P. Project Piet. Witte pieten die strijden voor zwarte piet. Vaders van witte kinderen en zonen van witte ouders die strijden voor schmink op de wangen van andere witte mannen. Zaterdag 2 december demonstreren zo’n driehonderd mensen overigens alsnog tegen zwarte piet.

zwarte piet
Beeld:

Piet wel, pakjes niet

Het klinkt op zijn minst allemaal een beetje gek. Eenmaal gearriveerd in Dokkum tussen de o-zo-zenuwachtige kindertjes wacht de Sint omstreeks half elf ‘s ochtends een warm onthaal. Zwarte piet en slechts enkele pakjes in zijn bijzijn. De vaders van de Dokkumer kindertjes zijn er niet. Zij staan op de snelweg al dan niet donkere mannen te bedreigen voor hun strijd tegen zwarte piet. De al dan niet donkere mannen vinden zwarte piet racisme en willen juist géén zwarte schmink op de wangen van witte mensen.

Zodra de bussen zijn wedergekeerd naar de Randstad, de Sint daadwerkelijk is neergestreken en de rust in het anders zo rustige Dokkum is teruggekeerd, kan de goedheiligman beginnen met inkopen doen. Webinkels Bol.com, Coolblue en Mediamarkt behoren tot zijn favorieten. In de weken rond de feestdagen bestelt de Sint minstens een miljoen pakjes per dag. Van scheerapparaten voor de stoere mannen en schmink voor hun vrouwen, tot Playstations inclusief Fifa 18 voor hun kinderen.

Verleden achterhaalt heden

PostNL kan het tafereel inmiddels niet meer aan. Ondanks de mogelijkheid om pakjesavond compleet te maken met een persoonlijke videoboodschap. Zeker 50.000 pakketjes zullen te laat komen voor pakjesavond. Hoe hard de blanke knechten van de Sint ook voor zwarte piet hebben gestreden. Snelwegblokkades ten spijt. Project P voor niets.

Zwarte piet mag dan reeds zijn aangekomen in het bijzijn van de Sint, hun pakjes zijn dat allerminst. Sint en zwarte piet en hun pakjes. Samen één. Onlosmakelijk verbonden. Het doet sterk aan de eeuwenoude discussie denken wie er eerder was: de kip of het ei? Zwarte piet of de pakjes?

Anno 2017 is zwarte piet in ieder geval nog altijd eerder in Dokkum dan zijn pakjes. Moderne technologie ten spijt, zelfs de anit-zwarte-pieten zijn eerder in Dokkum. En dat klinkt op zijn minst allemaal een beetje gek. Ongeacht u vóór of tegen zwarte piet bent, dáár, in Dokkum en andere niet-randstedelijke plaatsen, achterhaalt het verleden het heden nog steeds.