Spring naar de content

Terugkijken: de vroege kerstboodschap van Frans Timmermans

Twee jaar na de grote migratiecrisis blijft het asielbeleid een Europese splijtzwam, waarbij de Europese Commissie en de Europese Raad van regeringsleiders lijnrecht tegenover elkaar staan. In Buitenhof vertelt de Nederlandse eurocommissaris Frans Timmermans hoe dat kan, en stelt hij waarom de EU in zijn ogen beter werkt met verplichte asielquota.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Afgelopen week stelde EU-president Donald Tusk dat hij af wil van de verplichte Brusselse asielquota. “Verplichte quota zijn een splijtzwam gebleken, deze aanpak werkt niet,” schreef hij in een brief aan andere Europese leiders. Deze uitspraken staan haaks op wat de Europese Commissie altijd heeft gesteld en waar eurocommissaris Timmermans altijd voor heeft gevochten.

Hij vertelt in Buitenhof hoe dit te verklaren is. “In Centraal en Oost-Europa is er namelijk veel weerstand tegen verplichte quota.”

Beleid afstemmen op nieuwe crisis

Al is zijn analyse van dit verzet anders dan die van Tusk. Als je een succesvol migratiebeleid wil voeren, moet je niet uitgaan van de crises, stelt Timmermans. “Je moet duurzaam beleid vormen. Dat betekent: betere bescherming van de buitengrenzen en dat je eerst en vooral investeringen naar Afrika brengt, om de migratieredenen daar aan te pakken. Als sluitstuk is het van wezenlijk belang dat – bij een nieuwe crisis als in 2015 – een lidstaat niet zegt: ‘Geef mijn portie maar aan Fikkie, dat lossen jullie maar op’.”

De tekst gaat hieronder verder. 

Beschimpt in Polen en Hongarije

Als de opvang van vluchtelingen vrijwillig kan, is Timmermans de eerste die daar voor is. Al is hij wel van mening dat er ook een mogelijkheid moet zijn om tegen landen te zeggen dat ze moeten helpen. Als ze dat niet doen, gaat de commissie naar de rechter. Timmermans wordt om dit standpunt beschimpt in landen als Polen en Hongarije. Hij duwt en trekt immers om die landen in de pas te laten lopen.

En dat allemaal om een groter probleem te voorkomen, stelt hij. “Als we het migratiebeleid niet duurzamer maken – naast betere bescherming buitengrenzen ook betere terugkeerprocedures voor mensen die geen asielkrijgen, en een beter opvangbeleid voor mensen die wel opvang verdienen – dan zal een aantal landen in Oost-Europa de binnengrenzen permanent in werking stellen.” Dan zijn we nog verder van huis, vindt Timmermans.

Kerstgedachte

Deze landen worden nu gedwongen door het Europees Hof om het huidige asielbeleid uit te voeren. Al blijft Timmermans hopen op vrijwillige deelname. “Ik heb er alle vertrouwen in dat we met alle Europese leiders collectief onze verantwoordelijkheid durven nemen.”

“Een vroege kerstgedachte,” oppert presentator Paul Witteman. “Dat is wel de ervaring,” reageert de eurocommissaris. “Altijd als we denken dat we er niet uitkomen, is er altijd een oplossing in Europa.”

Het hele interview met Timmermans is hieronder te bekijken.