Spring naar de content
bron: Pexels/Tookapic

Hier ontdekt u hoe u zich af en toe afsluit van uw smartphone

De smartphone: voor sommigen een godsgeschenk en voor anderen een groot probleem. ‘Hoe ernstig is het smartphoneprobleem?’ vroegen we ons afgelopen maart af. De constante afleiding van onze telefoons pakt immers veel nadeliger uit dan voorheen gedacht, maar het laat de wereld ook aan onze voeten liggen. Toch kan onze smartphone ons ook helpen om ons af te sluiten van de hectische buitenwereld. We geven u een paar tips.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Tien jaar geleden deed de smartphone zijn intrede en we ondervinden ten volle de effecten van die introductie. Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van de smartphone op mensen. Het opvallendste feitje? Dat moet wel uit dit onderzoek zijn van Microsoft onder tweeduizend Canadezen uit 2015.  Door onze obsessie voor het mobiele hebbedingetje zou het concentratievermogen van de mens zelfs nog korter zijn dan dat van een goudvis.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Acht seconden

In vergelijking met hetzelfde onderzoek van Microsoft in 2000 was onze concentratiespanne met vier seconden gedaald van twaalf tot een schamele acht seconden. Er is dus maar één mogelijkheid om u volledig te concentreren. Uw telefoon moet eruit!

Tot zulke drastisch maatregelen hoeft u echter niet over te gaan. Er zitten namelijk een paar functies op uw telefoon die u waarschijnlijk niet kent, maar die u wel kunnen helpen als u even genoeg heeft van de constante hectiek. We lichten er graag een paar voor u uit.

Automatische afwezigheidsmelding

Stel, u kunt de telefoon niet opnemen – u zit in een vergadering of wilt even geen telefoontjes – dan kunt u uw bellers daarvan op de hoogte stellen. Dat kan zelfs met een automatisch bericht. Het vergt een paar stappen, maar dan weet iedereen meteen waarom u even niet bereikbaar bent.

Meldingen uitzetten

Wordt u gek van die constant trillende telefoon? Dan kunt u er — als u in het bezit bent van een Android smartphone — heel eenvoudig voor zorgen dat u niet verder gestoord wordt. Dat kan op twee eenvoudige manieren. U kunt er ten eerste voor kiezen om uw meldingen snel op stil te zetten. Na een paar klikjes op uw scherm hoeft u uw smartphone alleen om te draaien.

Handoplegging

Daarnaast kunt u ook met een handoplegging — net zoals Jomanda — meldingen uitzetten voor nieuwe berichten en telefoontjes.

Uw dataverbruik en internet automatisch uitschakelen

Een andere mogelijkheid klinkt een stuk radicaler, maar daarmee niet minder effectief. U kunt uzelf namelijk volledig isoleren door uw datagebruik volledig uit te schakelen. Zo kan uw telefoon geen verbinding maken met het mobiele netwerk en krijgt u niet constant Whatsappberichtjes en andere meldingen om uw oren.

Niet storen

Dan is er nog één laatste redmiddel zonder dat u uw telefoon in een andere kamer moet leggen of uit moet zetten. Er is een optie op uw smartphone die alle meldingen tegenhoudt. U zal geen beltoon horen en het scherm zal niet oplichten. Al kunt u wel aangeven welke contacten u wel mogen bereiken. Hoe deze magische methode werkt, ziet u hieronder.

Wilt u meer leren over uw smartphone? Het YouTubekanaal Android & You van telefoonfabrikant Samsung publiceert iedere week nieuwe video’s waarin we meer te weten krijgen over de diepste geheimen van onze telefoon. U komt hier meer te weten over dit kanaal 

Onderwerpen