Spring naar de content
bron: ANP/Bart Maat

Exit-Emile Roemer: zwanenzang van een Comeback Kid

Emile Roemer stapt op als leider van de SP. De ‘respectvolle’ politicus uit Boxmeer wist zich keer op keer terug te knokken uit moeilijke posities. Hij geeft het stokje door aan Lilian Marijnissen en verlaat in januari de Tweede Kamer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker
Emile Roemer
Beeld:

Even voor elven op woensdagochtend 13 december 2017 gaat er een nieuwtje over het Binnenhof. SP-leider Emile Roemer zal met een ‘mededeling’ komen. Meteen gonzen de geruchten. Gaat hij opstappen, of komt het met iets anders? Het antwoord van de SP-leider is tijdens de persconferentie helder. Hij stopt. “Ik wil niet de politicus zijn die te laat is gestopt,” zegt hij.

Roemer maakt elf jaar geleden zijn debuut in Nieuwspoort. “Ik ben nu een stuk slanker,” grapt hij daarover tijdens zijn speech vandaag. “En ik heb leiding mogen geven aan de SP in een belangrijke tijd voor de partij.” Hij somt de feiten even op: zeven lokale en landelijke verkiezingen en één referendum maakt hij mee als leider van zijn partij. “Tijdens de drie Tweede Kamerverkiezingen zijn we een stabiele partij gebleven en bij de andere verkiezingen hebben we de beste resultaten ooit behaald.”

Brutaal, doch gemoedelijk

“We hebben laten zien wat we in huis hebben,” stelt Roemer. “We zijn af en toe brutaal en hebben een grote mond, maar willen ook de handen uit de mouwen steken.”

Die houding typeert de uit Boxmeer afkomstige politicus. In verkiezingstijd opent hij zijn huis voor de VPRO-serie House of Politics. De kijker ziet op bezoek bij de Brabander meteen de zwarte gezins-Volvo en het konijnenhok, en in zijn pronkstuk – de boekenkast – liggen Tonio van A. F. Th. Van der Heijden en Gijp van Michel van Egmond gebroederlijk naast elkaar.

De tekst gaat hieronder verder. 

In 2011 wordt hij verkozen tot Politicus van het Jaar. Roemer wordt gelauwerd om zijn authenticiteit en ondervraagden typeren hem als ‘respectvol’ en ‘sociaal’. Ook wordt hij op deze site tot Man van het Jaar gekozen, al komt hij een half jaar later al in het gedrang terecht.

Onrust in de fractie

Tijdens de verkiezingscampagne die zou leiden tot een nieuw kabinet-Rutte krijgt hij het zwaar voor zijn kiezen. “Toen de SP-voorman te groot dreigde te worden, en in de peilingen lange tijd zelfs leek af te stevenen op het premierschap, grepen de hyena’s in,” schreef politiek commentator Frans van Deijl toentertijd. Roemer zou ‘de kerst niet halen’.

Toch weet hij zich terug te knokken en te leren van de kritiek. Dat doet hij ook wanneer anonieme SP’ers een jaar geleden de vuile was buiten hangen. Een grote ergernis is de nalatigheid binnen de fractie. Een SP-Kamerlid vertelt tegen het Algemeen Dagblad: “Conflicten worden niet opgelost. Roemer heeft sinds zijn aantreden nooit onderhoud gepleegd. Want Emile duikt. Hij kan geen fractie leiden, laat staan Nederland. Eigenlijk is het mensonterend. Roemer is een aardige vent en iedereen om hem heen weet dat hij het niet gaat redden. Na de verkiezingen wordt hij gewoon geslachtofferd.”

De partijleider reageert woest op de anonieme aantijgingen. “Dit gedrag hoort niet bij de SP thuis. Die mensen moeten zich afvragen of ze wel bij de juiste partij zitten,” zegt hij, en hij laat en passant weten ‘broodnodige gesprekken met collega-kameraden’ gevoerd te hebben over zijn functioneren.

Emile Roemer
Beeld:

Comeback

In januari van dit jaar sluiten de SP-rijen zich ook op het partijcongres in Tilburg. Roemers voorganger Agnes Kant spreekt over een ‘ongepaste’ actie en sprak haar steun uit voor de SP-leider. “We willen gezamenlijke ambitie, geen persoonlijke ambitie. Nooit in mijn SP-geschiedenis is het in me opgekomen een plek op te eisen.” En er was applaus toen Roemer de PvdA aanviel. “Vraag aan vicepremier Lodewijk Asscher hoeveel rechtse wind je vangt als je vier jaar lang in de zijspan van de VVD zit”, zei hij. “Wie de neoliberale rovers wil bestrijden, hijst niet bij voorbaat de witte vlag van overgave.”

Een aardig verkiezingsresultaat — de SP eindigt op 14 zetels, een verlies van één zetel — later en zijn houdbaarheidsdatum leek verlengd te zijn. “Als ik de kans krijg een vierde keer lijsttrekker te worden, dan is me dat een lief ding waard,” zei Roemer over zijn ambities in juli van dit jaar.

Het mag niet zo zijn voor de Comeback Kid, die elf jaar SP-kamervoorzitter is geweest. Met ‘mijn deel van de missie zit erop’ sluit hij zijn zwanenzang af. Emile Roemer geeft begin januari de scepter over aan Lilian Marijnissen.