Spring naar de content
bron: ANP/Koen van Weel

Kunstliefhebber opgelet: een opvallend 2018 staat voor de deur

Het was een veelbewogen jaar voor de Nederlandse musea. Onder andere verbouwingen, belangrijke kunstverwervingen en het af- en aantreden van museumdirecteuren zagen we voorbijkomen. De eerste stappen van het aankomend kunstjaar zijn reeds aangekondigd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico Hofstra

Wij presenteren een kleine greep uit de meest opvallende verwachtingen van museumjaar 2018.

2018
Beeld:

Boijmans Van Beuningen

Wie een bezoek wil brengen aan het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen, zoals het er nu bij ligt, kan dat het beste in 2018 plannen. Vanwege de slechte staat van het museum was het college afgelopen week genoodzaakt een renovatie aan te kondigen die zeker drie tot vier jaar in beslag gaat nemen.

Het gebouw uit 1935, ontworpen door Adrianus van der Steur, voldoet niet aan de brandveiligheidseisen en al sinds 2006 zijn er plannen om het aanwezige asbest te verwijderen. Aan de werkzaamheden, waarvan de kosten worden geschat op minimaal 110 miljoen euro, moet naar verwachting een begin worden gemaakt in januari 2019.

Een deel van de collectie hoopt het museum elders in de stad kwijt te kunnen. Voor wisselende tentoonstellingen wordt een locatie gezocht, bij voorkeur in de buurt van het Museumpark. Ondertussen worden komend jaar acht tentoonstellingen verwacht. Onder andere werk van het Weense kunstenaarscollectief Gelatin, olieverfschetsen van Rubens en de vaste collectie met ruim 145.000 objecten zijn tot aan de verbouwing nog te bewonderen op de vertrouwde locatie aan het Museumpark in Rotterdam.

2018
Beeld:

Fries Museum

Leeuwarden is komend jaar Culturele Hoofdstad van Europa, en dus zijn onze ogen op het noorden van het land gericht. Tot april is in het Fries Museum in Leeuwarden nog een tentoonstelling – de grootste ooit – over de exotische danseres Mata Hari te zien. Daarna zal een groot deel van het museumjaar in het teken staan van de in Leeuwarden geboren graficus M. C. Escher.

Vanaf eind april toont het museum werk van Escher onder de titel ‘Escher op reis’ Ook zijn er vanaf januari installaties te zien van kunstenaars die op de een of andere manier doen denken aan het werk Escher. Met het project ‘Planeet Escher’, organiseert het museum verder allerlei gerelateerde projecten in de rest van Friesland.

2018
De Stedelijke Base. Beeld:

Het Stedelijk

Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft een roerig jaar achter de rug. Met name het vertrek van artistiek directeur Beatrix Ruf, die in oktober stopte na kritiek op haar nevenfuncties, deed veel stof opwaaien. Niet veel later legde ook zakelijk directeur Karin van Gilst haar functie neer.

Inmiddels wordt het museum gerund door interim-zakelijk directeur Jan Willem Sieburgh, die eerder tien jaar directeur was van het Rijksmuseum. Het meest opvallende project van het afgelopen jaar: het onlangs geopende ‘Stedelijk Base’, de door Rem Koolhaas nieuw ontworpen collectiepresentatie voor ruim 700 topstukken van de collectie.

In 2018 hoopt het museum hoge ogen te gooien met het exposeren van het nieuwverworven werk van toonaangevend Italiaans ontwerper Ettore Sottsass (1917-2007). Het nieuwe kunstvoorwerp in de collectie moet zowel een kast, tafel als een dressoir voorstellen, vervaardigd van hout en acryl. Het museum zal vanaf april een retrospectieve tentoonstelling aan deze ontwerper wijden. Verder komt er komend jaar een solotentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Stefan Tcherepnin en wordt het oeuvre van Lily van der Stokker aanschouwelijk gemaakt met een tentoonstelling.

Frans Hals Museum

Voor het Frans Hals Museum in Haarlem was 2017 een goed jaar. Tot nu toe ontving het museum ruim 12.000 bezoekers meer dan in 2016. Met name een groot aantal buitenlandse geïnteresseerden vonden hun weg naar het museum. Voor komend jaar staan er een aantal grote verandering voor dit museum op de agenda. In 2018 wordt het museum samengevoegd met museum De Hallen Haarlem. Vanaf eind maart gaan de twee musea – waarvan de interne organisatie al aan elkaar verbonden zijn – verder onder de naam Frans Hals Museum.

Samen hebben de musea beschikking over twee locaties en hebben zij een gezamenlijke huisstijl. De locatie aan het Groot Heiligland in Haarlem wordt in een nieuw jasje gestoken door architect Florian Idenburg en beide locaties worden in 2019 gerenoveerd. Alles bij elkaar gaan de kosten naar verwachting oplopen tot ruim 6 miljoen euro. De gemeente zal zich volgend jaar buigen over het verzoek voor financiële steun aan de plannen.

2018
Beeld:

Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum in Amsterdam trok het afgelopen jaar ruim 2.260.000 bezoekers en was daarmee het beste bezochte museum van het jaar. Directeur Axel Rüger noemt dit recordaantal bezoekers een fantastisch gegeven voor het museum. “Deze mijlpaal toont aan dat Van Gogh nog altijd ontelbare mensen uit de hele wereld inspireert,” aldus Rüger in een officiële verklaring.

Naar eigen zeggen trok het museum vooral aandacht met de ontdekking van twee nieuwe schilderijen en met innovatieve projecten zoals de livestreams #SunflowersLIVE. Volgend jaar brengt het museum onder andere de tentoonstelling ‘Van Gogh & Japan’, over de invloed van de Japanse kunst op het werk van Van Gogh.

Onderwerpen