Spring naar de content
bron: ANP/Levin den Boer en Paula van der Meeren

Klaar met eenheidsworsten? Dit zijn de alternatieven voor de Top 2000

Het einde van het jaar wordt veelal gekenmerkt door keuzestress. Zij het niet vanuit sociale hoek, omtrent kerstcadeaus en verplichtingen, dan zijn het voor de muziekliefhebbers onder ons wel alle lijsten die gemaakt en samengesteld moeten worden aan het eind van het jaar.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Met een zucht van verlichting kunnen wij allereerst geruststellen dat het stemmen voor de meest gehypte lijst van het jaar — de top 2000 — alweer een dikke week ten einde is. Nu is het afwachten op de genadeklap. Wie, na ellenlang feitengereutel van Leo Blokhuis en de zijnen, uiteindelijk op 31 december om middernacht door de huiskamerspeakers van menig babyboomerstulpje knalt is de laatste jaren niet spannend meer. Met een lusteloos persbericht draait de organisatie alle spanning bij voorbaat de nek om. Het onvermijdelijke Bohemian Rhapsody zal dit jaar wéér op de eerste plaats staan.

 De snob 2000

Voor wie ook zo ont-zet-tend klaar is met de eenheidsworst en graag nonconformistisch over wil komen, maar toch ook wel zijn haar democratisch recht/muzikaal snobisme wil botvieren, is er de Snob 2000. What’s in a name, zegt men weleens. Zelfkennis is de stemmers op de Snoblijst in ieder geval niet vreemd, hetgeen op zichzelf al een pluim verdient. Deze lijst met nummers die je vader gegarandeerd niet harder zal draaien in zijn Ford focus (met bijbehorend ongevraagd adagium: “Toen dit nummer uitkwam was ik zo en zo oud…”) is voor de echte muzieksnob een lust voor de oren.

Onbekend maakt onbemind, maar de ware snob sopt bij het horen van de eerste sitarklanken van die ene moeilijke hipsterband van de bank af. Totdat iedere Snob-2000 luisteraar het nummer gehoord heeft, dan is het weer tijd voor ander kattengejank. Maar met deze cyclus kun je er wel gif op innemen dat de Snob-2000 ieder jaar de broodnodige variatie biedt. Luisteren kan vanaf maandag 18 december via het eveneens nog nooit van gehoorde Pinguin Radio.

De top 4000

Voor wie echt niet kan wachten tot de zogenoemde ‘lijst der lijsten’ op Radio 2 van start gaat op 25 december, heeft Radio 10 een aardig alternatief. Misschien wel snobistischer dan bovenstaande, want even serieus: 4000 nummers? Wie kent zoveel muziek?! Deze enorme lijst is al een tijdje bezig. De top 4000 startte op 4 december en eindigt op kerstavond, niet geheel toevallig voor het begin van de Top 2000 dus.

Tune dus in en vergast uw vrienden met nieuwe muziek die de lijst der lijsten niet haalde. Dat hij al even bezig is, is niet per se een gemis. De meeste nummers waaruit deze lijsten bestaan is sowieso onbekende meuk, al dan niet Nederlandstalig. En voorgaande jaren prijkte ook bij deze lijst Queen’s bekendste nummer doorgaans op de eerste plaats. Voor de liefhebber: de volledige top 4000 is hier te bekijken.

Het specifiekere werk

En natuurlijk zijn er ook nog de muziekliefhebbers met een specifieke smaak. Ook die worden door hun geliefde radiozenders op hun wenken bediend. Zo is er voor de liefhebbers van klassieke klanken onder ons van 27 tot en met 31 december de Classic FM Top 500 (stemmen kan nog!). Voor wie van muziek in de eigen taal houdt komt 100% NL op kerstavond met een beknopte samenvatting van wat er op Nederlandstalig muziekgebied allemaal gebeurde: de 100% NL Kerst Top 25.

En voor wie geen moordneigingen krijgt bij het horen van Michael Bublé, Wham of Chris Rea is er nog altijd Sky Radio met de Christmas Top 101mede mogelijk gemaakt door Corendon. Wie stemt maakt kans op een 7-daagse reis naar Curacao. Mag dat misschien ook met kerst zijn, Cor en Don?

Zoals je ziet is er voor ieder wat wils de komende maand. En dat is maar goed ook, want wat zou Nederland saai zijn als iedereen dezelfde muziek mooi zou vinden. Welke lijst der lijsten uw hartje sneller doet kloppen is dan ook volledig een eigen keuze, laat u vooral niet van de wijs brengen door familieleden en/of vrienden die het allemaal beter denken te weten. Waar u ook naar luistert: een prettig uiteinde en een goed 2018 toegewenst!