Spring naar de content
bron: ANP/Bart Maat

Minister De Jonge houdt evaluatiegesprek ouderenzorg in De Volkskrant

In een groot interview in de Volkskrant kondigt minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Hugo de Jonge aan dat verpleeghuizen de komende jaren meer personeel aan moeten nemen. Dat moeten ze doen van het extra geld dat ze in 2018 – 435 miljoen euro aan extra budget – ontvangen. “We moeten ons voorbereiden op een samenleving met meer ouderen.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie
ouderenzorg
Hugo de Jonge krijgt het Witboek Ouderenzorg overhandigt door Wim Wernsen, bewoner van een verzorgingshuis Haarlem. Beeld:

De komende vier jaar is er liefst 2,1 miljard euro beschikbaar voor verpleeghuizen. Dat is het bedrag dat het Zorginstituut voor verpleeghuizen nodig achtte om de kwaliteit te verhogen. Het demissionaire kabinet Rutte-II keurde deze budgetverhoging goed, al ging dit volgens De Jonge niet volgens de gebruikelijke manier.

Het Zorginstituut legde eenzijdig de kwaliteitseisen vast, waardoor de claim op tafel kwam zonder politieke zeggenschap. De Jonge vindt het ‘logisch’ dat de Tweede Kamer het laatste woord heeft over de financiële gevolgen. “Het vorige kabinet is een onderzoek gestart hoe dat precies is vorm te geven. Wetswijziging lijkt me logisch,” stelt hij in de krant.

Door de budgetverhoging voor alle verpleeghuizen kunnen volgens De Jonge zo’n tienduizend mensen extra worden aangenomen, maar er kleeft een extra eis aan. “Als het geld daar niet aan wordt uitgegeven, moet het kunnen worden teruggevorderd,” vindt de minister. “Nu kan dat niet altijd — het hangt af van de contracten met verpleeghuizen.”

Het aantal verpleeghuisbewoners nam tussen 2010 en vorig jaar met 14 duizend toe tot 80 duizend, terwijl de kosten stegen van 4,6 miljard euro in 2010 naar 6,5 miljard euro het afgelopen jaar.

‘Norm der dingen’

De extra investering moet dienen als een eerste stap in een groter proces, stelt De Jonge. Met ‘geld alleen’ kom je er in zijn ogen niet. “Het is belangrijk dat een organisatie daadwerkelijk weet wat liefdevolle zorg is en hoe die te organiseren. Elke vestiging moet in beweging komen. Iedereen moet zich daar elke dag afvragen: zou dit het huis zijn waar ik mijn eigen moeder zou willen onderbrengen? Dat is de norm der dingen. Die spiegel moet iedereen die in een verpleeghuis werkt zichzelf voorhouden.”

In 2016 publiceerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg een zwarte lijst met 150 verpleeghuizen. In die huizen zou de zorg onder de maat zijn. Er zou geïnvesteerd moeten worden in de slechte verpleeghuizen, was het advies toen. De Jonge investeert echter in de breedte. “We moeten ons voorbereiden op een samenleving met meer ouderen. Nu zijn er 1,3 miljoen 75-plussers. Over een paar jaar, in 2030, zijn het er 2,1 miljoen,” zegt hij. “Ik ga met iedereen in de ouderenzorg om tafel om de grote opdrachten beet te pakken. Dan gaat het over eenzaamheid, over de zorg thuis en over verpleeghuiszorg.”