Spring naar de content
bron: ANP/AFP Foto/Yamil Lage

Nederland moet Maduro en zijn aanval op ‘onze’ ABC-landen niet vergeten

De situatie in Venezuela is al een hele tijd niet om over naar huis te schrijven. Voedselschaarste, een economische en politieke crisis van jewelste en fikse volksopstanden zijn de problemen waar het land momenteel mee kampt. Deze problemen liggen volgens de regering van Nicolas Maduro aan de Nederlandse Antillen. Volgens hem zorgen criminelen van Curaçao, Bonaire en Aruba er met hun illegale smokkel voor dat Venezuela nu in crisis verkeert.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

De ABC-eilanden, die voor de kust van Venezuela liggen, zijn van oudsher een handelspartner van het Zuid-Amerikaanse land. Zowel op legaal als op illegaal gebied, maar de crisis in het land heeft ook zijn weerslag op de eilanden die te kampen hebben met een grote toestroom van illegale vluchtelingen uit Venezuela.

Op een legale manier wordt er een hoop stookolie vanuit het olierijke Venezuela naar Curaçao gebracht, waar het verwerkt wordt in de raffinaderij op het eiland. De banden tussen de eilandengroep en Venezuela waren tot voor kort in ieder geval op economisch gebied heel hecht.

Soevereiniteitskwesties en politieke onrust

Niet op alle vlakken botert het tussen de eilanden en Venezuela, dat op slechts enkele tientallen kilometers varen ligt. De voorganger van Maduro — Hugo Chavez, een felle ‘anti-imperialist’ — stak zijn mening over de eilandengroep niet onder stoelen of banken. Volgens zijn socialistische denkwijze moesten de eilanden ‘bevrijd worden van kolonialisme’, en behoorde al het land binnen 200 zeemijlen (360 kilometer) van de Venezolaanse kust aan Venezuela toe.

Maduro, die de failliete inboedel na de dood van Chavéz in maart 2013 overnam, deelt deze mening en perkte in de bijna 4 jaar dat hij nu aan de macht is bovendien de macht van de oppositiepartijen verder in.

Dat de drie grootste oppositiepartijen in het land door de groeiende onvrede onder de bevolking een enorme aanwas van stemmers ervaren, doet er voor Maduro en zijn Verenigde Socialistische Partij niet toe. Onlangs verbood hij de oppositie om deel te nemen aan de presidentsverkiezingen in 2018. Deze drie grootste partijen mogen dus geen kandidaat aanleveren. Niet dat de leiders van die partijen overigens veel uit kunnen richten. Zij hebben immers huisarrest, of zijn op de vlucht geslagen.

Wat betekent dit voor de Antillen?

Met de felle uithaal naar de Nederlandse Antillen lijkt Maduro vooral zijn straatje schoon te willen vegen en de focus te willen verleggen van een jarenlang economisch wanbeleid naar een buitenlandse factor. Hoewel ze een status aparte hebben binnen het Koninkrijk der Nederlanden (Curacao en Aruba) of een ‘bijzondere gemeente’ zijn (Bonaire), zijn de eilanden natuurlijk nog steeds verbonden met Nederland. Maduro spreekt van het ‘doorbreken van alle banden’, hetgeen met het oog op de huidige economische misère waarin Venezuela verkeert misschien niet een heel heftig dreigement is.

Betere tijden

Volgens de Venezolaanse president komen er echter betere tijden aan voor zijn land. “In 2018 zal het leven in Venezuela zich op veel gebieden herstellen,” zei hij tijdens een urenlang speech op de nationale televisie. Op economisch, politiek en sociaal gebied voorspelt de president grote veranderingen.

Mocht dat zo zijn, dan is het verbreken van de banden wel een grote dobber voor de Antillen, aangezien Venezuela een van de belangrijkste handelspartners is. Tot dusver is er slechts sprake van een klassiek smokescreen, met de vinger naar andere landen wijzen om af te leiden van de voortdurende ellende in eigen land.

Ook op militair gebied valt er weinig te vrezen. Hoewel Maduro het buitenlandbeleid van Chavez grotendeels volgt, is hij heel wat minder fel in zijn bewoordingen. Een Venezolaanse invasie op de Antillen hoeft dan ook niet gevreesd te worden. Dat is overigens ook nog om een andere reden zeer onwaarschijnlijk.

Het nationale leger ziet er in het land momenteel op toe dat de schaarse voedselvoorraden verdeeld worden onder de hongerige bevolking. Dat de legerleiding daar via een welig tierende zwarte markt een flink graantje van meepikt, is een publiek geheim maar wordt niet onderkend. Immers: de problemen van Venezuela liggen op een paar kilometer voor de kust, en niet binnen jarenlang wanbeleid.

Aldus Nicolas Maduro, zittend president van Venezuela.