Hemelpost aan Chriet Titulaer: ‘Je maakt deel uit van ons erfgoed’

Govert Schilling 27 dec 2017 Leven

Traditiegetrouw brengt HP/De Tijd een ode aan de doden. Zeven prachtige afscheidsbrieven aan hen die ons in 2017 ontvielen uit ons maandblad, geschreven door bekende dierbaren. Wetenschapsjournalist Govert Schilling schreef onderstaande brief aan sterrenkundige, tv-presentator en schrijver Chriet Titulaer, aan wie wetenschapper Diederik Jekel en cabaretier Lieven Scheire vanavond de tv-special De wondere wereld van Chriet Titulaer wijden.

Chriet Titulaer
Beeld: ANP

“Beste Chriet,

Astronomen werden vroeger wel hemelvorsers genoemd. Zo zie ik jou nu. Opgehemeld, onverminderd nieuwsgierig en onderzoekend. Ik weet niet goed hoe jouw hemel eruitziet, maar je hebt het er vast naar je zin. Hoe is het uitzicht? Hebben ze er coole gadgets? En heb je al een groot nieuw project op stapel staan?

Die 111 meter hoge Apollo-raket die je ruim dertig jaar geleden tegen de Utrechtse Domtoren plakte – denk je daar nog vaak aan terug? Dat was ter gelegenheid van de ruimtevaartexpositie Space ’86. Chriet de hemelbestormer. Als jij je iets in je hoofd haalde, moest je van goeden huize komen om het er weer uit te praten. Dus die raket kwam er. Net als dat huis van de toekomst.

Ons heden was jouw toekomst. Smartphones, domotica, nano-satellieten – we kijken nergens meer van op. Misschien wel omdat jij ons er al op voorbereidde. Jammer dat je de volgende fase van die wondere wereld niet meer zult meemaken.

De opkomst van het ruimtevaarttoerisme bijvoorbeeld. Wedden dat je over een paar jaar een van de eerste passagiers zou zijn ge- weest in Richard Bransons SpaceShipTwo? Gewichtloos rondzwevend de tv-kijker toespreken vanuit de ruimte, met je baard aan de bovenkant – weer eens wat anders dan voor een tv-reclame poseren in een regenton.

Ja sorry, er worden inderdaad nog altijd grappen over je gemaakt. Je Limburgse accent – ggode ggotsblokken op maggs – wordt nog steeds geïmiteerd. Je bent deel gaan uitmaken van ons cultureel erfgoed.

Maar er is wel een hele generatie opgegroeid met jouw enthousiasme en inspiratie op de achtergrond. Ik koester nog steeds het boek waarin je ruim veertig jaar geleden je handtekening zette, dat mij stimuleerde om in jouw populariserende voetsporen te treden.

Dat je ooit écht een hemelvorser was, een astronoom, weten veel mensen niet eens. Van de eerste ruimtevlucht langs Pluto heb je niet veel meer meegekregen, en de ontdekking van zwaartekrachtgolven heb je gemist. Zonde. De schaduwzijde van veel nieuwe technologieën heb je óók grotendeels gemist; wees daar dan maar weer blij om.

Trouwens, die baard zou het nu weer goed doen. Dat had je vast níet voorzien.

Het ga je goed daarboven. Terugschrijven hoeft niet; ik kom je te zijner tijd wel een keer opzoeken.

Hartelijke groeten

Govert Schilling”

Govert Schilling is wetenschapsjournalist. In deze rubriek verschenen dit jaar ook brieven aan onder meer Eberhard van der Laan, Piet Keizer en Adèle Bloemendaal. Deze brieven zijn hier te vinden op Blendle. De wondere wereld van Chriet Titulaer is vanavond (28 december 2017) om 21.45 uur te zien op NPO1.

Reageer op artikel:
Hemelpost aan Chriet Titulaer: ‘Je maakt deel uit van ons erfgoed’
Sluiten