Spring naar de content
bron: ANP/Koen van Weel

Brak? Hier 5 kater-kuurtjes van beroemde chefkoks

Chefkoks zijn de nieuwe rocksterren. Wie zich de afgelopen jaren een klein beetje in de wondere culinaire wereld heeft verdiept, kan dit alleen maar constateren. Waar de beroepsgroep in het verleden vooral achter de schermen bleef en weinig glitter en glamour kende, openen de keukens zich de laatste jaren letterlijk en vechten de hippe chefs al vloekend, tierend en met nieuwe tatoeages pronkend om zendtijd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Rocksterren dealen met katers, chefs met eten. Dat is wat ze doen, dat is waar ze goed in zijn. Voeg de twee samen en je krijgt de ultieme remedie om die duivelse nieuwjaarskater te lijf te gaan. Lees dit dus, voordat je van pure ellende met verdroogde mond een oude oliebol weghapt, en begin 2018 goed.

1. Gordon Ramsay

Toegegeven, het uiterlijk is niet altijd toonaangevend, maar iets in Gordon Ramsay spelt het woord ‘kater’ met hoofdletters. Een chronisch vermoeide blik en een kort lontje staven de hypothese dat deze man wel eens een glaasje teveel kan nuttigen. Zijn eetkeuze is, net als zijn voorkomen, uniek.

Een kedgeree: een van oorsprong Indiase visschotel met rijst, schelvis, groenten, room en currykruiden is misschien niet het eerste dat bij je opkomt na een avondje in de olie, maar de ex-voetballer zweert erbij. Saillant detail: hij laat het bereiden van het gerecht volledig over aan zijn vrouw, naar alle waarschijnlijkheid zijn van televisie bekende terminologie achterwege latend.

2. Jamie Oliver

In de wondere wereld van de celebrity chefs is er eentje die al een hele tijd meedraait. Een onvervalste goede kerel, een beetje de Ed Sheeran van de kookwereld. We hebben het natuurlijk over Jamie Oliver. Maar ook de beste man kijkt wel eens te diep in het glaasje en heeft de ochtend erna behoefte aan een hartige, vette hap die hem hopelijk weer boven jan brengt. Wat eet onze Jamie als hij met een bonkend hoofd wakker wordt in zijn Engelse cottage?

Allereerst is daar de aloude Bloody Mary met een Jamie-twist. In de wodka heeft hij gerookte Jalapeño-pepers gedaan. Qua eten gaat de bekendste tv-chef voor een portie hangover Noodles. Aziatische noedels met eieren, groente en wederom aardig wat chilipepers. Dit kan een winnaar zijn, mits je tere maagje dat al aankan.

3. Anthony Bourdain

Maar weinig chefs die zo beantwoorden aan de nieuwe norm van de rockster-chefkokhybride als de Amerikaanse Anthony Bourdain. Sterker nog: met zijn bestseller (inmiddels weer uit het jaar 2000) Kitchen Confidential onthulde hij de duistere kant van het restaurantwezen, en alle excessen — inclusief die van hemzelf — die daarbij hoorden.

Bourdain heeft de nodige ervaring met de sex, drugs en rock ‘n’ roll kant van het leven als topchef en mag dus in dit lijstje zeker niet ontbreken. Zijn remedie is er dan ook een van kinderlijk pragmatisme: een aspirientje, een glas cola, een dikke joint en eventueel een — jazeker — pittige Chinese maaltijd uit de Szichuan-regio, bekend om zijn vurige cuisine.

4. Julius Jaspers

Van eigen bodem zijn er maar weinig chefs zo populair als Julius Jaspers. En hoewel de eerste échte Nederlandse rocksterchef internationaal nog door moet breken, heeft ook Jaspers zijn katerremedie klaar. Hoe je ze klaarmaakt is niet belangrijk, maar in een interview met het Algemeen Dagblad geeft hij de tip om vooral de eieren niet over te slaan. Ook bananen zijn belangrijk voor de kalium en natrium. Tot slot wat tomaten voor de vitamine c en toch weer dat kleine beetje alcohol om de scherpe randjes wat te verzachten. Laat maar doorkomen die Bloody Mary, dus!

5. Nigella Lawson

Ook de Britse topchef Nigella Lawson weet vast het een en ander te vertellen over de wondere wereld van de katerremedies. Haar keuze valt op een uiterst smakelijk uitziend pannetje met eieren gekookt in een pittige tomatensaus. Compleet met parmezaanse kaas, veel chilikruiden en brood is dit gerecht een flinke calorieënbom die je weer gauw op de been moet helpen.

kater
De bloody mary, in de hand van zanger Barry Hay. Beeld:

Wat hebben we hiervan geleerd? 

Uiteraard zijn er bijna net zoveel katerremedies als dat er chefs — of mensen — zijn, maar zijn er toch een aantal terugkomende factoren die misschien wel het verschil kunnen maken tussen een niet-bestaande 1 januari 2018 of een relatief ongeschonden eerste dag van het nieuwe jaar.

De vetten zijn allereerst essentieel, eieren zijn dan een makkelijk te verorberen keuze. En dan zijn er natuurlijk nog de pepers, die ook bij vrijwel ieder gerecht terugkomen. Niet ieders maag zal hier om smeken, maar wellicht zit er ook een helende werking aan vast. Al is het alleen maar voor het placebo-effect van het ontgiften door even lekker te zweten.

En last but not least: net als veel beroemde drinkers zien ook chefs de meerwaarde van een glaasje alcohol op de dag des onheils. Proost dus, op een gelukkig nieuwjaar!

Onderwerpen