Spring naar de content
bron: ANP/Rob Engelaar

Bitcoin is het lachtertje van de cryptowereld aan het worden

De bitcoin stond het afgelopen jaar vol in de schijnwerpers, maar zo uniek is de virtuele munt niet. Er zijn afgelopen jaar namelijk een hoop cryptomunten geweest die het veel beter deden. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie
Bitcoin
Beeld:

De waarde van de bitcoin daalde op nieuwjaarsdag tot 13.653 dollar om 22.00 uur Nederlandse tijd. Dat is 8 procent onder het niveau van vrijdag en 4 procent onder het niveau van afgelopen weekend.

De cryptomunt heeft over aandacht niets te klagen, maar scoort opvallend laag op de cryptoranglijst. Dat blijkt uit een ranglijst die is gebaseerd op cijfers van marktonderzoeker CoinMarketCap.

De echte kenners zullen wel op de hoogte zijn van deze informatie: Ripple is verreweg de best presterende virtuele valuta op de markt. Deze munt steeg maar liefst 36018 procent in waarde. Bitcoin behaalt een schampere veertiende plek op de lijst.

De tekst gaat hieronder verder. 

Zeekanaal naar Utrecht

Iedereen leek geïnteresseerd in de bitcoin. Een logisch geval van marktwerking, stelt journalist en econoom Mathijs Bouman op zijn website. “Gooi een nieuwe coin op de markt, met of zonder bedrijfsplan, en de vraag ernaar ontstaat als vanzelf. Maar op welk ‘bedrijfsidee’ gokken de beleggers in de bitcoin eigenlijk? Dat uiteindelijk een groot deel van het betaalverkeer van de wereld zal worden overgenomen door een energievretend, traag betaalmiddel. Dat klinkt net zo haalbaar als een zeekanaal naar Utrecht.”

Hij vergelijkt het betaalmiddel met de achttiende-eeuwse windhandel. Op dit moment — dinsdag 2 januari — is de bitcoin nog altijd 232 miljard dollar waard, maar het marktaandeel van de munt is aan het dalen. Begin jaar vertegenwoordigde de waarde van de virtuele munt nog 80 procent van de markt. Daar is nog maar 36 procent marktaandeel van over. Dat is deels door de groei van andere marktspelers, en de eigen dalende koers.

Het is duidelijk dat bitcoin op een belangrijke t-splitsing in zijn bestaan staat.

Onderwerpen