Spring naar de content
bron: ANP Kippa/Mischa Schoemaker

Rapper ‘kech’ Boef als misogyn gezicht van expose-groepen

Aangezien het allemaal geen reet uitmaakt of we nu wel of niet over rapper Boef schrijven, kunnen we gerust een stukje aan hem wijden. Rapper Boef blijft rappen. Een schrijver blijft schrijven. Een vrouwenhater blijft vrouwen haten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

‘Kech’ blijft straattaal voor hoer. In expose-groepen op communicatiedienst Telegram blijven vrouwen anoniem als kech bestempeld worden. En met rapper Boef hebben die anonieme vrouwenhaters nu eindelijk een publiek gezicht. Een blijvend publiek gezicht. Chapeau.

Een kleine greep terug in de tijd. Omdat het moet. De rapper kreeg op nieuwjaarsnacht na autopech een lift van enkele behulpzame vrouwen. Dat blijkt niet normaal te zijn. In filmpjes op social media noemt hij de vrouwen die hem een lift gaven ‘kech’ – hoer.

Sterker: alle vrouwen die tot laat uitgaan vindt hij hoeren. Voor de in Frankrijk geboren Sofiane Boussaadia, kind van Algerijnse ouders, ben je alleen een vrouw als je thuiszit en doet wat je ouders willen. En als je studeert, rustig, thuis op de bank. Al strookt dat laatste niet geheel met zijn klaarblijkelijk nogal radicale opvattingen. Maar dat terzijde.

Expose-groepen

Het woord ‘kech’ en zijn andere hoerenuitspraken komen niet volledig uit de lucht vallen. De NOS publiceerde enkele weken geleden een onderzoek naar expose-groepen op Telegram. Daarin worden vrouwen volgens de omroep ‘massaal’ als ‘kech’ of ‘hoer’ bestempeld, met hun foto’s en telefoonnummers erbij. De vrouwen worden ‘ontmaskerd’. Opvallende toevoeging: slachtoffers hebben meestal een Marokkaanse of Turkse achtergrond.

Boef
Beeld:

De excuses van de rapper voor zijn hoerenuitspraken zijn ook in dat kader op zijn plaats. Maar tegelijkertijd o-zo-ongepast. Waarom? Laten we in het midden houden of zijn excuses welgemeend zijn.

Boef bivakkeert in een onkwetsbare positie, hoeft zijn excuses niet eens te maken en dat weet hij. Boef misbruikt zijn machtspositie door in negatieve zin bij te dragen aan een vrouwenhatende cultuur. Een actueel probleem. En ook dat weet hij.

Make-up? Hoer

De waarde van de uitspraken van rapper Boef mogen we in het kader van de huidige problematiek van expose-groepen niet onderschatten. “Als je al een klein beetje inkijk hebt of make-up draagt, word je al als hoer bestempeld,” zegt een slachtoffer van een expose-groep tegenover de NOS.

De groepen hebben duizenden leden en dragen namen als ‘187 exposed snitches & bitches’ en ‘hoofddoekjes 18+’. Alleen met de juiste link, die je van iemand anders moet krijgen, kan je toegang tot zo’n groep krijgen. Het voornaamste doel: vrouwen kapotmaken, aan de schandpaal nagelen. Beelden en gegevens van slachtoffers worden in de groepen verzameld en op social media verder verspreid. Mannen vragen er naar ‘hoeren’ in bepaalde steden en roepen op om contactgegevens van ‘hoeren’ (lees: vrouwen) te delen van een vrouw die ze op straat hebben gezien.

Volgens Jacqueline Kleijer zijn de beruchte bangalijsten van Vindicat kinderspel vergeleken met de Telegram-groepen. Kleijer, therapeutisch hulpverlener bij Pretty Woman, begeleidt de slachtoffers en vertelt aan de NOS dat Nederlands-Marokkaanse meiden vrijwel altijd de eer van de familie dragen. De hoeren. Of vrouwen. Zo u wil. Het blijkt in ieder geval een zware last. “De gemeenschap spreekt schande van hen, maar dat is victim blaming. Meisjes durven er niet over te praten, omdat ze dat hun familie niet willen aandoen.”

Rapper Boef is geen Marokkaan

Rapper Boef kan desalniettemin blijven doen wat hij doet. Het maakt geen drol uit wat hij roept. Boef is onkwetsbaar. Daags na zijn uitspraken grapt hij op social media over feitelijk onjuiste uitspraken van politicus Geert Wilders. Boef zou een Marokkaan zijn. Dat klopt niet. Maar rapper Boef weet beter. Of hij nu Turkse, Marokkaanse, Algerijnse of Chinese ouders zou hebben. Rapper Boefs uitspraken zijn typerend voor een maatschappelijk probleem.

Rapper Boef verdient – of zijn optredens nu geschrapt worden of niet – deze aandacht niet. De vrouwen die het slachtoffer zijn van exposing zouden de aandacht moeten krijgen. Een prangend probleem. Een actueel probleem. Rapper Boef kan ongegeneerd exposen. En dat is wat zijn uitspraken zo kwalijk maken. Een vrouw verdient rapper Boef enkel als publiek gezicht van expose-groepen. Maar dat zou neigen naar exposen.

Onderwerpen