Spring naar de content
bron: ANP/Remko de Waal

De ‘patseraanpak’ van de Rotterdamse politie staat haaks op alle politielessen

Straatpatsertjes pronken graag met hun geld, in de vorm van dure kleren, scooters of andere hebbedingetjes. Of ze deze luxeproducten legaal verkregen hebben is altijd een punt van discussie. Het geeft ze legitimiteit: want hoe duurder het merk, hoe meer aanzien. Met deze gegevens in het achterhoofd wil de Rotterdamse politie de boefjes die er iets té flamboyant bijlopen aan de tand gaan voelen. Kunnen zij vervolgens niet hard maken hoe ze aan deze spullen komen, dan volgt inbeslagname.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Deze ‘patseraanpak’ stuit op aardig wat kritiek. Het zou etnische profilering in de hand werken. De benaming die Powned ervoor heeft: het ‘bontkraagjagen’ is zodoende misschien meer treffend.  De maatregel wordt door de Rotterdamse politiechef Frank Paauw omschreven met de weinig aan de verbeelding overlatende woorden. “We gaan ze op straat uitkleden,” stelt hij.

Huiskamer

Vanuit juridische hoek wordt de patseraanpak vooral afgefakkeld en afgedaan als spierballentaal die bovendien geen stand zal houden in de rechtszaal. Met als simpele reden dat je niet tegen jezelf hoeft te getuigen, zo legde de Rotterdamse strafpleiter Jair Spit het bij voorbaat falen van het nieuwe beleid al uit. ‘Wat is het volgende, gaat de politie in je huiskamer vragen hoe je je televisie betaald hebt?’ aldus Spit tegen PowNews.

Meld Geld

Maar de controversiële maatregel kan ook op voorstanders rekenen. In de Amsterdamse raad zijn leden van het CDA en de VVD te spreken over de patseraanpak in Rotterdam. Hier was al sprake van een project genaamd Meld Geld. Deze aanpak richtte zich op criminelen die met veel cash op zak liepen.

Justitie kon vervolgens besluiten om dit geld niet terug te geven, bijvoorbeeld om openstaande boetes te innen. Meld Geld leverde vorig jaar zeker een half miljoen euro op, niet gering dus. In Het Parool verklaren enkele raadsleden dan ook dat ze het best zien zitten om straatcriminelen dure jassen en horloges af te pakken.

Haaks op alle politiebeloften

Als de patseraanpak in Rotterdam doorgaat, krijgt de politie in de havenstad binnenkort les in het herkennen van dure merkkleding alvorens over te gaan tot actie. Volgens Control Alt Delete, de organisatie die zich bezighoudt met het tegengaan van etnisch profileren, staat dit haaks op de beloften die de politie gedaan heeft om dit soort toestanden juist tegen te gaan. De politie beloofde geen gebruik meer te gaan maken van daderprofielen bij het staande houden van ‘typische’ daders.

En daar zit een grote kern van waarheid in. Want op de een of andere manier blijft het toch lastig te geloven dat Frederik-Jan uit Kralingen – van top tot teen gehuld in Ralph Lauren-kleding die hij verdiende met het verkopen van illegaal vuurwerk achter de schoolkluisjes – snel op eenzelfde behandeling zal stuiten als Wahid uit Charlois. Die zijn Canada Goose jas braaf bij elkaar spaarde met vakken vullen bij de plaatselijke buurtsuper.