Spring naar de content
bron: ANP/AFP Foto

Koreaanse soap: is snel succes dé oplossing?

Voor de eerste keer in twee jaar zitten Noord- en Zuid-Korea met elkaar om tafel. De twee rivalen hebben aan de vooravond van de Olympische Winterspelen toenadering tot elkaar gezocht. Zijn deze gesprekken een veelbelovend gebaar van beide kanten of is dat te voorbarig? 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jana Simmelink

De eerste stappen lijken gezet: in totaal tien Noord- en Zuid-Koreaanse afgevaardigden namen vandaag (dinsdag, red.) plaats aan een tafel in het dorpje Panmunjom, in de gedemilitariseerde zone tussen beide landen.

Noord-Korea
Beeld:

Concrete afspraken

Tijdens het eerste deel van de gesprekken zijn concrete afspraken gemaakt: Noord-Korea zal volgende maand een delegatie naar de Olympische Winterspelen sturen, bestaand uit kunstschaatsers, hoge overheidsfunctionarissen, journalisten en cheerleaders.

Daarnaast is afgesproken om de militaire telefoonlijn tussen de twee rivaliserende landen weer in gebruik te nemen.

Dat de twee landen deze stappen zetten is op z’n minst opmerkelijk te noemen. Met oog op de eindeloze spanning tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten en de hectiek rondom de Noord-Koreaanse kernproeven leken de vredesonderhandelingen tussen de twee Korea’s een utopie.

Zeker toen Zuid-Korea afgelopen maand nog met Amerika hun grootste luchtoefening ooit startte: meer dan tweehonderd vliegtuigen van beide strijdmachten toonden zich inzetbaar om de vrede en veiligheid op het Koreaanse schiereiland te bewaren.

Noord-Korea
Beeld:

Veranderingen

Maar wat is er dan veranderd? In zijn nieuwjaarsspeech nam de Noord-Koreaanse president Kim Jong-Un de eerste stap. Om toenadering te zoeken op deze manier is relatief uniek voor de Noord-Koreaanse president, zeker omdat hij zijn speech vervolgde met verschillende bedreigingen gericht aan Amerikaanse president Trump, waar Zuid-Korea nauw mee samenwerkt.

Afgelopen jaar werd Moon Jae-in aangesteld als nieuwe president van Zuid-Korea. Eén van de speerpunten van deze kersverse president is het verbeteren van de verstandhouding tussen de twee Korea’s. Jae-in accepteerde het aanbod van Kim Jong-Un daarom dus ook.

Over het motief van Kim Jong-un wordt veel gespeculeerd. In het verleden zijn andere pogingen om relaties te verbeteren mislukt, en critici zijn er vrijwel zeker van dat de Noord-Koreaanse president alleen toenadering zoekt bij het buurland om een wig te drijven tussen Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Einde soap

De besprekingen tussen de landen gaan vandaag verder, en lijken veelbelovend. Zo wil Zuid-Korea op korte termijn herenigingen van families die door oorlog uit elkaar gerukt zijn. Ook wil het land gesprekken op hoog niveau over het raketprogramma van Noord-Korea.

Dit zijn wensen, die nog niet ingewilligd zijn door het buurland. Het is dus verstandig om een slag om de arm te houden. Het lijkt daarmee vooral af te wachten welke onverwachte gebeurtenissen verandering kunnen brengen in de soap die Noord-Korea heeft gecreëerd.

Onderwerpen