Spring naar de content
bron: ANP/AFP/Getty Images/Drew Angerer

Hoe het The Weinstein Company nu vergaat

Het is inmiddels vier maanden geleden dat Harvey Weinstein in opspraak raakte. De filmproducent en voormalig studiobaas kon zijn handjes niet thuis houden. Dat kost hem naast zijn imago en carrière ook zijn kapitaal. En hetzelfde geldt voor zijn broer en zakenpartner Bob.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jana Simmelink

De beschuldigingen hebben nogal wat consequenties voor Weinstein en The Weinstein Company. Dit bedrijf zette hij in 2005 samen met zijn broer op. Weinstein werd naar aanleiding van de beschuldigingen van seksuele intimidatie ontslagen door zijn eigen broer Bob. Ook werd hij — zoals onlangs tijdens de Golden Globes —  door heel Hollywood flink door het slijk gehaald .

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap
Beeld:

Broederstrijd

Dat de Weinsteinbroers niet goed met elkaar overweg konden, bleek nadat het schandaal rondom Harvey naar buiten kwam. Insiders binnen The Weinstein Company (TWC) suggereren zelfs dat Bob Weinstein — de huidige algemeen directeur van TWC — de seksuele intimidatie zélf naar buiten bracht om zijn broer uit het bedrijf te werken.

Bob zou volgens voormalig personeel van het bedrijf zijn broer liever kwijt dan rijk zijn binnen het bedrijf. Tegen The Huffington Post stelde Bob dat zijn broer dat ‘geen idee had van het type roofdier dat hij was’.

Ook stelt hij misselijk te zijn van Harvey’s schijnbare gebrek aan spijt. “Ik wil dat hij de gerechtigheid krijgt die hij verdient,” stelde hij.

Deze maand werd duidelijk dat het einde verhaal is voor The Weinstein Companyde filmstudio die onder andere verantwoordelijk was voor de productie van Inglorious Basterds en Django Unchained van Quentin Tarantino. Het kan niet opboksen tegen het alle publiciteit na het schandaal. Voor een luttele 500 miljoen dollar kan u het filmbedrijf op de kop tikken.

Verloren investeringen

De huidige aandeelhouders zouden bij die deal mogelijk hun investeringen verliezen. Nadat er een twintigtal geïnteresseerde partijen een bod had uitgebracht, werden er zes potentiële kopers geselecteerd. De bekendste zijn het Canadese entertainmentbedrijf Lionsgate en het Amerikaanse filmbedrijf Killer Content Inc. Laatstgenoemde studio stelde gisteren (maandag, red.) tegenover persbureau Reuters dat The Weinstein Company zich het beste failliet kan laten verklaren. Dat zou namelijk de makkelijkste manier voor een te maken doorstart zijn.

Killer Content stelt in een verklaring dat het geïnteresseerd is in het verwerven van de activa van de Weinstein-onderneming. Tegelijkertijd stelde zij ook dat een verkoopproces voor het bedrijf misschien niet de beste manier is om zijn verplichtingen na het schandaal aan te pakken. De Weinstein-compagnie verkocht vorig jaar de rechten op de goed ontvangen familiefilm Paddington 2. Het bedrag zou zorgen dat de studio in ieder geval kon blijven bestaan tot deze maand, meldde Reuters.

Het bedrijf heeft inmiddels 375 miljoen dollar aan schulden. Begin vorig jaar stelde Harvey Weinstein nog dat er geen sprake was van schulden. Ook stelde hij dat The Weinstein Company in totaal tussen de 500 en 900 miljoen dollar op zou leveren voor het bestuur. Als ze het bedrijf al zouden verkopen.

The Times, They Are a-Changin’. 

Onderwerpen