Spring naar de content
bron: ANP/AFP Foto/Mandel Ngan

Eén jaar Trump: tweets, dreiging en negen nagekomen beloftes

We zijn een jaar verder met president Trump aan het roer van de Verenigde Staten: een jaar vol omstreden uitspraken, beledigende tweets en welgeteld tweeduizend onjuiste verklaringen. Het project Trump-O-Meter van de Amerikaanse factcheckers van Politifacts hield de nagekomen beloftes van de president bij. Zij tellen er negen. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nico Hofstra

Van de 101 bijgehouden campagnebeloftes zijn er volgens de Trump-O-Meter van Politifacts slechts negen nagekomen. Voor een zestal beloftes moesten er compromissen gesloten worden en aan het grootste deel, ruim 47 beloftes, wordt nog gewerkt. Dit staat in schril contrast met voorganger Obama, die in totaal 246 compromissen moest sluiten, 129 beloftes moest breken en 258 beloftes waarmaakte. Echter, zijn grootste belofte, het sluiten van Guantanamo Bay, is jammerlijk mislukt.

Belangrijke beloftes waar we op dit moment nog niet veel van terugzien zijn onder andere het herroepen van Obamacare en het verlagen van de belasting en het btw-tarief. Toch zijn er de paar beloftes waar president Trump zich aan heeft gehouden, waaronder het benoemen van nieuwe rechters en het weigeren van het Parijse klimaatakkoord.

Belasting

Tijdens de presidentsverkiezingen beloofde Trump het vennootschapsbelastingtarief te verlagen en tevens enorme belastingverlaging voor Amerikaanse werknemers te realiseren. “Iedereen krijgt belastingverlaging, vooral de middenklassen,” luidde de belofte van de president.

Het Republikeinse belastingplan wordt uiteindelijk in december 2017 aangenomen, al moet Trump er de nodige compromissen voor sluiten. De vennootschapsbelasting zou worden verlaagd van 35 procent naar 15 procent, maar wordt uiteindelijk 21 procent. Deze belofte is dus gedeeltelijk waargemaakt, vooral omdat de rijkere Amerikanen naar verwachting meer profiteren van het belastingplan dan de middenklasse.

Klimaatakkoord

“We gaan het klimaatakkoord van Parijs annuleren en een halt toeroepen aan alle betalingen van Amerikaanse belastingcenten aan klimaatplannen van de Verenigde Naties,” stelde klimaatscepticus Trump, die klimaatverandering een ‘Chinees verzinsel’ noemde.

Afgelopen juni maakt de president tijdens een persconferentie in de tuin van het Witte Huis bekend dat de Verenigde Staten zich inderdaad zal terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs. Wel laat hij weten opnieuw in onderhandeling te willen gaan over een eventueel nieuw klimaatakkoord.

Aanpassingen Hooggerechtshof

Tijdens het tweede presidentiële debat in oktober 2016 deed Trump opnieuw een belofte die inmiddels is waargemaakt. De desbetreffende uitspraak: “Ik wil rechters benoemen in de stijl van rechter Scalia. Ik ben op zoek naar rechters – ik heb er zelfs twintig uitgekozen zodat mensen het met eigen ogen konden zien.” Het was een van de eerste agendapunten die Trump na de verkiezingen realiseerde.

Op 31 januari 2017 wordt rechter Neil Gorsuch benoemd in het Hoorgerechtshof van de Verenigde Staten, ter vervanging van de in 2016 overleden rechter Antonin Scalia. Op die dag laat Trump weten zijn taak als president erg serieus te nemen. “Ik heb een individu uitgekozen met grote kwaliteiten — ik bedoel echt grote kwaliteiten — waar we naar op zoek zijn. Rechter Gorsuch heeft uitstekende juridische vaardigheden, een briljante geest, een enorme discipline en heeft tweeledige steun verdiend.”

Gitmo

Het omstreden Cubaanse gevangenkamp Guantanamo Bay blijft tot nader order open. Dat beloofde Trump tijdens een campagnetoespraak in de staat Nevada. “We houden, zoals u weet, Gitomo, we houden dat open en gaan het volstoppen met slechte mensen.”  Al in 2008 beloofde president Obama de gevangenis – eerder in opspraak wegens mensenrechtenschending – te sluiten, maar wist bij de senaat geen steun te krijgen om de gedetineerden in de Verenigde Staten te berechten.

In januari 2017 laat Trump weten het gevangenkamp in stand te houden en geen gevangenen over te laten plaatsen naar andere landen. “Er komen geen verdere vrijlatingen in Gitmo”, zo stelt de president. “Deze extreem gevaarlijk mensen mogen niet opnieuw vrijgelaten worden op het slagveld.”

De Muur

Nog steeds houdt Trump vast aan zijn opmerkelijke belofte om de Mexicaanse grens af te sluiten met een kilometerslange muur, met name om Mexicaanse immigranten en drugssmokkel tegen te gaan. “Elke oplossing moet de muur bevatten, want zonder de muur werkt het niet,” aldus Trump eerder deze maand. Hoe ver is dit ambitieuze plan gevorderd?

Volgens het laatste nieuws gaat de muur er al iets anders uitzien dan gedacht.

Onderwerpen