Spring naar de content

Het laatste taboe (geef maar toe)

Astrid Joosten noemde salaris afgelopen week tijdens de eerste uitzending van haar programma Wat verdien je? het laatste taboe van Nederland. Mensen praten nog makkelijker over hun seksleven dan over hun salaris. Joosten wil het taboe rond het onderwerp doorbreken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Cees Kremer

Tijdens de eerste uitzending — die met 1,1 miljoen kijkers een goede start kende — werd geschokt gereageerd op het salaris van ziekenhuisdirecteur Jos Aartsen, die 310.706 euro per jaar verdient. Dat was te veel, volgens velen.

Meer waardering

Prof dr. Lidewey van der Sluis, hoogleraar Strategisch Talentmanagement aan de Nyenrode Business Universiteit, stelt dat het bovengenoemde salaris om legitieme redenen niet te behappen was voor veel mensen. “Uit het programma blijkt dat we het werk van deze bestuurder blijkbaar meer waarderen dan een chirurg die levens redt,” reageert ze desgevraagd.

Organisatiepsycholoog en beloningsexpert Kilian Wawoe stelt in de eerste aflevering dat veel Nederlanders bang zijn om hun kop boven het maaiveld uit te steken. Daarnaast wil de Nederlander vooral geniepig meer willen verdienen dan de ander, zonder dat je het eigen salaris bekend hoeft te maken. 

Niet alleen gewone Nederlanders houden hun salaris liever onder tafel. Zo praat NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch niet graag over zijn salaris van 400.000 euro per jaar. Om over voetballers als Arjen Robben (met een salaris van meer dan acht miljoen euro per jaar) niet te reppen. Zij verschuilen zich vooral achter de mechanismen van de markt, en houden hun salariëring het liefst privé.

Online is alles openbaar

Online zijn bijna alle salarissen echter openbaar. Ze zijn simpelweg terug te vinden in de Nationale Beroepengids. Zo is te lezen dat een bakker slechts tussen de 15.600 en 19.800 euro per jaar verdient. Langstudeerders als ruimtevaartengineers (36.000 tot 56.400 euro) en scheikundigen (21.600 tot 50.400 euro) verdienen ook minder dan we verwachten. Bij andere beroepen varieert de geldelijke beloning heel erg. Zo verdient een wethouder bijvoorbeeld tussen de 18.732 en 109.176 euro.

En wist u dat een kardinaal tussen de 84.000 en 108.000 euro maakt, en een jager tussen de 30.000 en 54.000 euro?

Van der Sluis, vindt dat dit taboe met name bestaat omdat Nederlanders niet zo houden van onderlinge verschillen. Ook is er een verschil met vroeger, stelt ze. “Toen was het minder een taboe, omdat salarissen min of meer direct gekoppeld waren aan je functie, leeftijd of cao. Tegenwoordig staan salarissen meer in verbinding met wat je daadwerkelijk toevoegt en waard bent in de ogen van de werkgever. Dat kan heel confronterend zijn.”

Daarmee worden onderlinge verschillen meer benadrukt dan voorheen en daar moeten we nog een beetje aan wennen.

Wat verdien je? is iedere maandagavond om 22.15 uur te zien op NPO1.

Onderwerpen