Spring naar de content
bron: ANP/EPA/Roman Pilipey

China is het Westen op defensievlak aan het inhalen

De regeringen in Amerika, Rusland en China zijn systematisch meer aan het investeren in hun defensiematerieel, blijkt uit onderzoek van het Internationale Instituut van Strategische Studies (IISS). De onderzoekers stellen dat vooral Moskou en Peking een grote inhaalslag maken op het gebied van de nieuwste defensie-innovaties. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jana Simmelink

Nederland geeft dit jaar iets meer dan 9 miljard euro uit aan defensie. Dat is in totaal zo’n 1,16 procent van Bruto Binnenlands Product (BBP). Dit aandeel is in vergelijking met andere landen tamelijk laag. Zo investeren de Amerikanen 3,6 procent van hun BBP in defensie-uitgaven.

Het is ook geen wonder dat de Amerikanen het afgelopen jaar de hoogste militaire uitgaven hadden. Vorig jaar heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie bijna 602 miljard dollar mogen uitgeven. Ook stijgt het bedrag dat wereldwijd gespendeerd wordt aan defensie ieder jaar, blijkt uit onderzoek van het IISS.

De tekst gaat hieronder verder. 

Bron: IISS

Hallo China

Op dit moment is vooral China haar wapenarsenaal aan het uitbreiden, en komt het land op uitgavenvlak dichter in de buurt van de Verenigde Staten, de allergrootste speler op het gebied van defensie. China zet vooral in op nieuwe innovaties. Zo heeft het land het Chengdu J-20 gevechtsvliegtuig aangeschaft, dat in 2020 in dienst treedt. Dit betekent dat de VS haar monopolie op stealth-vliegtuigen zal verliezen.

China
Beeld:

Daarnaast heeft China de afgelopen vijftien jaar meer gevechtsvoertuigen — waaronder onderzeeërs en oorlogsschepen — gebouwd dan Japan, India en Zuid-Korea gezamenlijk. De ontwikkelingen op het gebied van Chinese defensiemiddelen lijken in eerste instantie bewonderenswaardig.

Het IISS plaatst hier wel een kanttekening bij. “China lijkt op dit moment voorop te lopen op het gebied van wapenontwikkeling, maar om het land zal flink moeten investeren en zichzelf moeten verbeteren op het gebied van training, doctrine en tactiek om in de buurt te komen van het Westen en de VS,” stelt John Chipman, directeur-generaal van het onderzoeksbureau.

Onbetrouwbare informatie uit het Midden-Oosten

Opvallend is dat de militaire uitgaven in het Midden-Oosten flink gedaald zijn, ondanks de aanhoudende conflicten in Irak, Libië, Syrië en Jemen. De militaire uitgaven in deze regio zijn in totaal met 7 miljard dollar gedaald. Ook hier is een kanttekening te plaatsen. Het IISS laat weten dat het geen betrouwbare informatie heeft voor de defensiebudgetten van Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten, de twee landen met een hoge bestedingsgraad.

De meest opmerkelijke budgettaire daling is te vinden in Saoedi-Arabië. Het land gaf bijna vijf miljard dollar minder uit aan militaire ondersteuning. Waarom de Saudi deze stap hebben gezet, is niet duidelijk. Dit betekent echter nog steeds dat Saoedi-Arabië vorig jaar bijna 77 miljard dollar aan strijdkrachten heeft uitgegeven, wat veel hoger is dan enig ander land in de regio en zelfs het op twee na grootste militaire budget ter wereld, na Amerika en China.

Hybride oorlogsvoering in Rusland

Het tempo van militarisering gaat ietwat langzamer in Rusland, als gevolg van problemen met de financiering en industriële kwesties. Het land heeft — stelt het IISS — echter baat bij haar ervaringen in Syrië en Oekraïne en heeft haar uitgebreide capaciteiten getoond op het gebied van zogenoemde hybride oorlogsvoering, inclusief cyberaanvallen.

Onderwerpen