Spring naar de content
bron: ANP/Robin Utrecht

Oxfam Novib verkoos een orgie boven een mensenleven

Laten wij mensenlevens in ieder geval verkiezen boven orgies, stelt Sebas Bouquet na het seksschandaal rond hulporganisatie Oxfam Novib. “Uw geld redt levens. Waar dan ook ter wereld. Dat valt niet te ontkennen.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Nagenoeg alle huizen zijn ingestort in Port-au-Prince, Haïti, tijdens de verwoestende aardbeving van 2010. Ook het huis van de twintigjarige Vladimir Mondésir ligt in puin, toont hij aan het actualiteitenprogramma Netwerk. Hij laat de verslaggevers zien in welk tentenkamp hij sinds twee maanden woont. Vrienden van hem zijn omgekomen. Familieleden zijn ook overleden.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap
Oxfam Novib
Een kind ligt in een tent in een kamp in het voetbalstadion van Port-au-Prince. Beeld:

Daags na de allesverwoestende aardbeving breekt cholera uit op het eiland. Huizen, scholen en wegen zijn verwoest. Anderhalf miljoen mensen zijn dakloos. Het al arme en instabiele Haïti ligt volledig in puin. In totaal raken minstens 300.000 mensen gewond en zeker 230.000 mensen overleven de natuurramp niet.

Rap na de grootste ramp in tijden worden talloze hulpacties opgezet. In Nederland starten samenwerkende hulporganisaties Giro555. Bij de nationale actie wordt 111 miljoen euro bij elkaar gebracht. De op twee na hoogste opbrengst in de Nederlandse geschiedenis.

Met uw geld verricht men goed werk. In de dagen, weken, maanden en jaren daaropvolgend, worden 8.500 huizen en 55 scholen gebouwd of gerepareerd. In totaal krijgen 267.000 mensen toegang tot schoon drinkwater.

Orgies

Maar met uw geld zijn niet alléén mooie dingen gedaan. Er zit een keerzijde aan het verhaal. Nee, dit gaat niet over de rug van slachtoffer Vladimir Mondésir. Het verhaal van de zielige Vladimir dat op u straat kan hebben gehoord van een fondsenwerver. Een dakloze twintiger, die een leven moet leiden zonder zijn overleden dierbaren. Nee. Dit stuk is vóór Vladimir. De Vladimir die inderdaad een immense ramp heeft overleefd en zoveel hulp nodig heeft als geen fondsenwerver kan omschrijven.

De Vladimirs en vrouwelijke lotgenoten zijn namelijk niet allemaal even goed geholpen. Deze week blijkt dat Britse medewerkers van Ofxam Novib na de ramp seksfeesten hielden op Haïti, en dat de adjunct-directeur van de hulporganisatie opstapt. De feesten zouden zijn gehouden in woningen die door Ofxam werden betaald. De meisjes zouden er in T-shirts van Oxfam hebben rondgelopen. Elders in het land gingen mensen dood. Orgies – letterlijk boven mensenlevens.

Donateurs zeggen op

Nadat het plaatsvinden van deze feesten naar buiten komt, zeggen donateurs en masse hun lidmaatschap op. In Nederland gaat het tot op heden om 1700 donateurs. Op ruim 326.000 donateurs (2017) zou je kunnen stellen dat het om een gering aantal gaat. Niets is minder waar. U kent immers de verhalen die fondsenwervers u op straat vertellen.

“Met slechts 24 euro kunnen boeren als Keo al een training krijgen op een veldschool. Op de veldschool deelt ze onderling zaden met andere boerinnen en leert ze ook welke zaden ze moet bewaren. Ze leert ook nieuwe landbouwtechnieken. Hierdoor kan ze haar oogst aanzienlijk verbeteren,” valt op de website van Ofxam te lezen. U kent de verhalen die fondsenwervers u op straat vertellen.

Met maandelijks zes euro draagt u al bij aan de strijd tegen de honger. De strijd van een op de negen mensen ter wereld. Als we een rekensommetje maken met de laagst mogelijke donaties, dan mist Oxfam na de mesjogge manifestaties nu maandelijks 1700 keer zes euro. Met deze ruim tienduizend euro per maand hadden ‘boeren als Keo’ een hoop kunnen leren. U kent de verhalen die fondsenwervers u op straat vertellen.

Schoon drinkwater dan. Het kost slechts drie euro om één iemand een heel jaar van schoon drinkwater voorzien. In Ethiopië. Eenmalig drie euro per jaar. Ter vergelijking: in Nederland kost schoon drinkwater een paar cent per dag (ongeveer 0,1 procent van uw dagelijks inkomen). U kent de verhalen die fondsenwervers u op straat vertellen.

Oxfam Novib
Voorzitter Farah Karimi (L) van de Samenwerkende Hulporganisaties bezoekt een opvangkamp van Oxfam Novib op Haïti. Beeld:

Uw geld redt wel degelijk levens

Nu weet u het wel. U kent de verhalen die fondsenwervers u op straat vertellen. U maakt met goed vertrouwen geld over. U doet dat om mensen schoon drinkwater te geven. Om levensomstandigheden te verbeteren. Om Haïtianen een dak boven hun hoofd te geven. Om de mensheid een humaan bestaan te schenken. Uw geld redt levens. Waar dan ook ter wereld. Dat valt niet te ontkennen.

Uw vertrouwen is op belachelijke wijze beschaamd. En dan hebben we de verzwegen kennis van zaken van nota bene Oxfam Novib zelf nog niet eens behandeld. Dat is de moeite niet waard. Orgies verkiezen boven mensenlevens is onvergeeflijk. Laten wij mensenlevens boven orgies kiezen. Op welke manier u uw medemens waar dan ook ter wereld steunt. Uw geld redt wel degelijk levens, zoals ook dat van Vladimir Mondésir.

Onderwerpen