Spring naar de content
bron: Mattel

Hypocrisie tijdens Internationale Vrouwendag: alleen rolmodel als je mooi bent?

Alexandra Besuijen neemt op deze website wekelijks de wereld voor mode en trends kritisch onder de loep. Deze week bespreekt ze de commercie rond Internationale Vrouwendag en het modewoord curvy.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Alexandra Besuijen
Internationale Vrouwendag
De nieuwe Shero-reeks. Beeld:

Frida zonder snor

Altijd gedacht dat de Internationale Vrouwendag – die ieder jaar op 8 maart wordt gevierd – net even te feministisch was om commercieel te kunnen uitbuiten, maar het kan tóch: speelgoedfabrikant Mattel maakt van de gelegenheid gebruik om Shero – haar nieuwe uitbreiding van Barbiecollectie – te promoten.

Deze bestaat uit replica’s van veertien invloedrijke vrouwen en meisjes, van Amelia Earhart tot Bindi Irwin.

De keus voor deze dames is natuurlijk volkomen arbitrair of het zou moeten zijn dat ze allemaal jong en beeldschoon zijn. Persoonlijk had ik bijvoorbeeld liever Vivienne Westwood gezien dan de veel ‘bravere’ en onbekendere ontwerpster Leyla Piedayesh en waar zijn de snor en de unibrow van Frida Kahlo gebleven? Mag je alleen een rolmodel zijn als je mooi bent? Lekker hypocriet.

Volgens Mattel is Barbie altijd al een inspirerend rolmodel geweest voor meisjes, ook in hun beroepskeuze, van stewardess tot dokter of lerares, maar er zijn nog veel meer beroepen die ze kunnen kiezen. Als ze maar weten welke dat zijn en daar zou deze collectie ze bewust van moeten maken.

Nou ja, whatever. Buiten kijf staat dat de popjes er geweldig uitzien, in vele maten en kleuren, en dat de serie een begeerlijk verzamelobject zal worden. Wegens ruimtegebrek hoef ik ze niet allemaal, maar de boomlange Chinese volleybalster Hui Ruoqi gaat op mijn verlanglijstje.

Beeld:

Polocor

Ik zou nooit op de receptie van een vakantiepark of een dierenartsenkliniek kunnen werken, want zoals iedereen weet bestaat het uniform daar onveranderd uit een poloshirt met logo. En ik háát poloshirts met logo! Ook zonder logo trouwens.

Misschien moet je oud genoeg zijn om je de kakkers uit de jaren tachtig te herinneren, om net zo’n hekel aan polo’s te hebben – tenzij je zelf een kakker wás natuurlijk. Dat vreselijke stugge materiaal, die stomme kraagjes die je altijd moet strijken en die waardeloze boxy pasvorm... brr!

En die Lacostepolo’s waren nog het ergst, met die krokodil die je shirtje meteen zeventig piek duurder maakte. Alleen maar om te laten zien dat je poen had. Of een rijke vader. Nee, dan mijn Adam Ant of Batman T-shirt! Dát was nog eens een statement, al weet ik niet meer precies waarvoor of waartegen.

Maar zelfs opperballenpoloproducent Lacoste maakt nu een maatschappelijk statement door de krokodil op de shirts tijdelijk te vervangen door tien bedreigde diersoorten, waaronder de Californische condor en de Sumatraanse tijger. Heel erg ‘polocor’ dus...

Weliswaar in beperkte oplage want het kan te gek ook, maar toch. De meeste polo’s gingen over de toonbank tijdens de afgelopen Parijs Fashion Week, maar er zijn er nog een paar te koop via de website. Kost wat, maar als je van polo’s houdt heb je vast genoeg. En anders je vader wel.

Beeld:

Curvy rondines

Op het gevaar af een of andere feministisch angehauchte columniste met scheermesjesfobie over me heen te krijgen (slik), ga ik het toch over het modewoord curvy hebben. ‘Echte vrouwen hebben curves’ is in mijn ogen dé inspiratiequote van de late jaren tien, daarmee suggererende dat dun dus niet echt vrouwelijk is? Huh?

Waarom word je wel meteen op je vingers getikt als je je bedenkingen hebt bij te dikke mensen – Fatshaming! Foei! – maar mag je zonder enig probleem magere mensen gratenpakhuis noemen? Ik doe allebei dus daar gaat het me niet om, maar het verbaast me dat het wél maatschappelijk-correct is om dunne meisjes te veroordelen, maar dat je opeens een hater bent als je dik niet mooi vindt.

Curves. Rondingen. Tja. Je hebt inderdaad vrouwen met rondingen. En je hebt vrouwen met vetrollen. En dat is echt niet hetzelfde. Als je daar gelukkig mee bent, prima. Maar een feit blijft wel dat ALLE artikelen in vrouwen/meisjes/damesbladen over de vrouw ‘met een maatje meer’ (ook al zo’n hypocriete uitdrukking) geïllustreerd worden met foto’s van ongelooflijke mooie rondines. Met curves inderdaad. En een taille. En sierlijke enkels. En geweldig haar. En beeldschone maatlingerie.

Zo kan ik het ook. Al heb ik geen curves. Ik heb gewoon kwabjes. Dáár ga ik eens een fijne quote over bedenken!

Onderwerpen