Spring naar de content
bron: ANP/Koen van Weel

ING lacht u uit om afgunstige bonuskritiek

Heel Nederland en de Tweede Kamer minus FvD viel over ING vanwege de beloning van bestuursvoorzitter Ralph Hamers. Die stijgt met 50 procent tot boven de drie miljoen euro. Commotie die de bank een rotzorg zal zijn. Die waait wel weer over weten ze uit ervaring.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Jansen

Waar Hamers in 2015 vond dat zijn salarisverhoging van 30 procent al van moed getuigde, zagen anderen dat als een kwestie van goor lef. Vijf jaar geleden, Hamers was nog baas van ING België, klaagde de bank eveneens dat haar bestuurders werden onderbetaald vergeleken met het marktgemiddelde.

Destijds schreef ik een column over de infantiliteit van dit in bestuurderskringen populaire argument, dat inhoudelijk niet verder reikt dat een 8-jarige jochie dat om meer zakgeld jengelt omdat zijn vriendje dat ook krijgt. Doordat het argument altijd door ‘onderbetaalde’ CEO’s gebruikt kan worden ontstaat er een haasje-over-effect waardoor het gemiddelde CEO-salaris sterk blijft stijgen.

Toch moet ik toegegeven dat er in vijf jaar een hoop is veranderd. De bank heeft netjes de staatssteun terugbetaald, inclusief een mooi rendement van 3,5 miljard euro voor de belastingbetaler. De beurskoers verdrievoudigde, aandeelhouders kregen weer dividend, de winstgevendheid werd opgekrikt en dankzij IT-investeringen is de bank — heel modieus — lekker agile.

Dat alles realiseert de bank terwijl er afscheid werd genomen van 30.416 werknemers. Dat is alsof je heel Oldenzaal of Aalsmeer uit de bank flikkert. Allemaal redenen die een stevige loonsverhoging kunnen rechtvaardigen, maar helaas is één ding niet veranderd. Dat is de volstrekt onzinnige argumentatie voor de loonsverhoging.

ING
Beeld:

ING heeft de salarissen vergeleken met een clubje bestuurders van grote Europese beursbedrijven en kwam tot de conclusie dat ze hun bestuurders een fooi betalen. Zul je zien dat die andere CEO’s dat in de smiezen krijgen. Het was zoveel leuker geweest als de voorzitter van de Raad van Commissarissen gewoon had het volgende had gezegd: “Sorry, wij willen niet dat Ralph volgend jaar in Davos weer wordt uitgelachen met z’n lullige anderhalve miljoen.”

‘Jupiler League’

Nee, in plaats daarvan horen we ‘Ralph Hamers is Eredivisie, maar werd Jupiler League betaald‘. Een pracht van een vergelijking als je bedenkt dat Hamers’ nieuwe beloning ongeveer anderhalve keer de gehele begroting van SC Telstar of Top Oss beslaat.

Bovendien slaat het nergens op. In het bankierswezen trekken toppers niet zomaar naar het buitenland. Hamers wordt niet aangetrokken door Deutsche Bank. Hij is evenmin de nieuwe Messi die binnenkort furore maakt bij Goldman Sachs of JPMorgan. En stel, stel nou dat het wel zo zou zijn? Dat hij voor 25 miljoen per jaar aan de slag gaat op Wall Street. Wat dan?

Lazert ING volledig in elkaar of hebben ze gewoon prima opvolging in huis? De andere ING-bestuurders zullen toch geen volledige pannenkoeken zijn? En die willen het ongetwijfeld ook voor een schamel miljoentje doen. Dus wie schiet er nou wat op met deze loonsverhoging? Publiek boos, Tweede Kamer afgeleid van verhogen lerarensalarissen (waar ze wel iets aan kunnen doen in tegenstelling tot salarissen bij een privaat bedrijf) en Hamers kan het geen moer schelen. Die zei toen hij de 1,6 miljoen euro pakte het niet voor het geld te doen, maar het ‘een eer te vinden om een groot bedrijf als ING te leiden’.

Had je voor die salarisverhoging beter een goede fles voor de overgebleven 54.000 werknemers kunnen kopen.