Spring naar de content
bron: Pexels/Pixabay

De financiële kinderhand heeft vaak spijt

Jong geleerd, oud gedaan lijkt vaak de bepalende factor voor een verantwoord uitgavepatroon. Deze week is het voor de achtste keer de ‘Week van het geld’ met als doel leerlingen beter om te leren gaan met geld. Kinderen zijn optimistisch over hun omgang met geld, maar krijgen toch vaak spijt van een aankoop.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Door Postma

Wijzer in geldzaken liet onderzoek uitvoeren naar de manier waarop kinderen uit groep 5 t/m groep 8 van de basisschool met geld omgaan. Uit deze Junior Monitor 2018 blijkt dat 74 procent van de leerlingen meent goed met geld om te kunnen gaan. Ook praat maar liefst 91 procent van de ondervraagde kinderen met hun ouders over geld en geven zes op de tien leerlingen aan op school financiële voorlichting te krijgen.

Het klinkt rooskleurig, maar de basisschoolleerlingen lijken zichzelf ook wat te hoog in te schatten. Waar 74 procent zegt goed met geld om te gaan, geeft ook 51 procent aan weleens spijt te hebben van een aankoop. Daarbij geven kinderen aan dat vrienden en reclames de grootste invloed uitoefenen op hun koopgedrag. Ook dat geeft weinig blijk van financieel verantwoordelijke keuzes, wellicht wel van zelfkennis.

Jong leren

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het van groot belang is om op jonge leeftijd met geld om te leren gaan. Het Nibud concludeert in 2016 dat consumenten die als kind van hun ouders hebben geleerd met geld om te gaan als volwassene makkelijker rondkomen, aanzienlijk minder betalingsachterstanden en -problemen hebben, vaker sparen en een verantwoordelijker aankoopgedrag vertonen.

Ouders die hun kind leren omgaan met geld zouden ook vaker zakgeld geven. Wat dat betreft zitten de meeste Nederlandse kinderen goed; 83 procent van de leerlingen uit groep 5 tot en met 8 krijgt zakgeld. Als het aan de wetenschappers van de Cambridge University zou liggen, zou dit nog veel eerder gebeuren. Zij beweren dat hoe we onze financiën beheren al tijdens ons zevende levensjaar bepaald wordt.

Momenteel schatten ook de meeste volwassen Nederlanders hun omgang met geld positief in. Bij de Monitor financieel gedrag 2017 geeft acht op de tien ondervraagden aan het gevoel te hebben de financiën goed zelf te kunnen regelen en niet te veel schulden te hebben. Toch zouden de schulden op de loer liggen voor jongeren die de risico’s van (online) kansspelen en achteraf betalen onderschatten.

Uit het Nibud Scholierenonderzoek 2016 blijkt dat ouders vaker de geldzaken van hun kinderen regelen in plaats van het ze te leren. Ouders betalen bijvoorbeeld vaker dan voorheen de mobiele telefoonkosten van hun kroost. Hoe de jeugd die zich op dit moment financieel vaardig acht later met geld omgaat moet uiteraard nog blijken.

Onderwerpen