Spring naar de content

Op eieren lopen tijdens de Paasdagen

Pasen is de hoogmis van het christendom én van de eierboeren. We verorberen in een weekend meer eieren dan in een normale week, maar voor het tweede jaar kampt de eierensector vlak voor Pasen met problemen. Door ophokplichten en eierdegradaties lijkt het opnieuw geen feest te worden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Nederlanders eten tijdens de Paasdagen naar schattingen maar liefst 35 miljoen eieren. Dat zijn er gemiddeld twee per weekend per Nederlander, terwijl het ei tijdens een normale week slechts twee keer in onze mond eindigt. Volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek kopen Nederlanders in de week voor Pasen 55 procent meer eieren in de supermarkt.

Pasen
Beeld:

Scharreleieren, biologische eieren en vrij-uitloopeieren van de Hollandse kippenboer vinden gretig aftrek. Normaal gesproken dan, want deze Paasjaargang liggen er opnieuw geen Nederlandse vrij-uitloopeieren in de schappen. De boosdoener: vogelgriep en een daaropvolgende ophokplicht. Voor het tweede jaar op rij hebben rondscharrelende vrije-uitloopkippen in de maanden voor Pasen verplicht binnen moeten zitten. En al wordt de ophokplicht vandaag (vrijdag, red.) regionaal versoepeld, dat is te laat om een vrije-uitloopei tijdens de Paasbrunch op tafel te zetten.

Volgens deskundigen is een ophokplicht in een periode dat er verhoogd risico is op insleep van het virus vanuit de natuur. “Dat is een goede maatregel om het risico verder te verkleinen,” vertelt Hubert Andela, voorzitter van de vereniging voor eierhandelaren en eiproductfabrikanten Anevei.

De uitdrukking ‘Uit het oog, uit het hart’ is in dit geval van toepassing, stelt Andela. “Wij maken ons grote zorgen over de marktschade door wéér een periode waarin vrije uitloopeieren verminderd beschikbaar zijn,” stelt hij. “Het duurde na de ophokplicht van vorig jaar maanden, voordat de afzet van vrije-uitloopeieren zich herstelde.”

EU-regulering leidt tot eierdegradatie

Dat komt deels door EU-regulering. Als de kippen maximaal zestien weken binnen zitten, moeten de door deze kippen gelegde eieren worden gedegradeerd tot scharreleieren. De deadline voor deze degradatie is deze week geëindigd en de eieren zijn tot drie cent per ei minder waard. Al is het niet zonder slag of stoot gegaan, vertelt Andela. “Afgelopen maanden is door ons en CBL, de branchevereniging van de retailbranche, hard gewerkt aan een tussenoplossing. Volgens ons plan zouden vrije uitloopeieren die tijdelijk als scharrel moeten worden gestempeld, nog op grote schaal als ‘voormalig vrije-uitloopei’ de consument kunnen bereiken.”

Het is bij een plan gebleven. De supermarkten, waar de eieren in de schappen zouden komen te liggen, staken er een stokje voor. Andela: “We horen van onze leden dat supermarktketens bij voorkeur alle risico’s op beschuldiging van consumentenmisleiding vermijden, maar er is natuurlijk op geen enkele manier sprake van misleiding, zolang je precies uitlegt hoe het zit.” Dat kan bijvoorbeeld door de consument via briefjes te informeren over de tijdelijke verandering.

Op dit moment wordt de ophokplicht in het oosten en het zuiden van het land versoepeld. “Minister Schouten toont hiermee aan dat ze oog heeft voor de gevolgen en daarom bereid is om maatwerk te leveren,” merkt Andela op.

Pasen
Beeld:

Deze versoepeling zal te laat komen voor een vrije-uitloopei op het Nederlandse Paasbord. En de Nederlander? Eet die een ei minder hierdoor?

Dat is niet het geval, blijkt uit CBS-cijfers, die kiest bij gebrek aan vrije-uitloopeieren voor scharrel- of biologische eieren. Of een chocolade-paaseieren natuurlijk, want daar eten we er per jaargang 47 stuks van.

Onderwerpen